Uganda: Klenot Afriky

Kampala - Na vlastní oči vidět Gorily horské, setkat se s domorodými Pygmeji nebo spatřit slavné Viktoriino jezero. To jsou důvody, proč si turisté vybírají právě Ugandu. Tato „perla Afriky“, jak jí nazval Winston Churchill, nabízí milovníkům přírody nesčetné možnosti. Zážitky a postřehy z putování po Ugandě zprostředkovala pro pořad Objektiv spolupracovnice Tereza Hronová – všechny zajímavosti a fotografie naleznete ZDE.

Svým klidem a příjemnými klimatickými podmínkami je známý národní park Bwindi. Můžete se zde dokonce ubytovat v hotelu, který se nachází přímo uprostřed pralesa. Uganda je mimo jiné rájem čajových plantáží a kávovníků, které však v současné době slouží především jako atrakce pro turisty, sami Uganďané kávu a čaj příliš nepijí.

Kvůli turistickému ruchu utrpěla také populace Pygmejů, místních původních obyvatel, která byla v podstatě vytlačena na okraj společnosti. Při delším pobytu v ugandské Buhomě je však stále možné se s nimi setkat.

Kromě zhlédnutí fauny a flóry mohou turisté ochutnat místní speciality. Typické ugandské pokrmy se skládají například z fazolí, zeleniny, ovoce i masa. Velmi často je možné se setkat s tzv. matoke, jedná se o kaši z vařených banánů a patří k nejtypičtějším pokrmům v Ugandě vůbec.

I přes příjmy z turistiky nejsou podmínky pro život v Ugandě zdaleka ideální. Finance z turistického ruchu se do lokální ekonomiky téměř nedostávají. V současné době však na území Ugandy funguje množství neziskových organizací, jako například česká organizace Bwindi Orphans, a tak je možné pomáhat obyvatelům Ugandy i na dálku.