Jubilejní 60. ročník Zlín Film Festivalu se vrátí do budoucnosti. Povede ho robotická opice

Napůl zvíře, napůl stroj. Robo-opice výtvarníka Petra Nikla a designéra Zdeňka Macháčka bude tváří letošního jubilejního 60. ročníku Zlín Film Festivalu. Organizátoři v úterý představili vizuál i hlavní téma – návrat do budoucnosti. Dětské diváky tak tentokrát čekají hlavně snímky z kategorie sci-fi.

Tváří kulatého 60. ročníku zlínského filmového festivalu pro děti a mládež bude napůl opice a napůl robot. Téma návratu do budoucnosti totiž organizátoři odráží i v logu. „Je to takzvaná robo-opice. Opice je prvek, který je pro zlínský festival známý, několik let už s námi je. Druhá část reaguje na téma,“ popsala umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová.

Vesmíru, umělé inteligenci nebo třeba virtuální realitě proto bude věnovaná celá sekce. Diváci v ní kromě hraných filmů zhlédnou i ty dokumentární. „Chceme jim ukázat, že tyhle věci nás nejen posouvají někam dál, ale také můžou přinášet určitá nebezpečí,“ řekla Pášmová.

Festival se zaměří i na filmové triky. Připomene tak jejich průkopníka, výtvarníka Raye Harryhausena, který vytvořil loutky k filmům Souboj Titánů nebo Jáson a Argonauti. Současník Karla Zemana inspiroval režiséry jako Tim Burton a Steven Spielberg.

„Rád bych poukázal na to, že filmové triky realizované v naší kinematografii nijak ve své kvalitě nezaostávaly za světovou produkcí, i na fakt, že čeští trikoví specialisté a firmy v současnosti úspěšně spolupracují na velkých zahraničních ,blockbusterech‘, a navazují tak úspěšně na tradici založenou Karlem Zemanem a dalšími našimi trikovými tvůrci,“ uvedl supervizor filmových efektů Boris Masník.

Zlín Film Festival je nejstarší a největší filmovou přehlídkou pro děti a mládež. Posláním festivalu je prezentace celosvětové filmové tvorby pro děti a mládež, její zpřístupnění dětskému divákovi a rovněž vytvoření nabídky kvalitní alternativy k běžně dostupnému obsahu. Důležitým aspektem festivalu je mladé diváky prostřednictvím filmu i vzdělávat, rozšiřovat jejich povědomí o okolním světě.