Divočáci přenášejí pro psy smrtelnou Aujezskyho chorobu. Riziko se zvyšuje při lovech

Na Moravě byla potvrzena Aujeszkyho choroba. Jde o nemoc, kterou přenášejí divoká prasata. Z nich je pak tato nákaza přenosná na další domácí i volně žijící zvířata. Za loňský rok bylo potvrzeno celkem sedm případů. V dalších týdnech očekávají odborníci další.

„Byli jsme na naháňce u kamaráda, který nás pozval do honitby u Zlína. Psi tam drželi prase, které mělo Aujeszkyho chorobu, a to jsme nevěděli,“ popsal myslivec Jakub Verner. U jeho psa, který byl v kontaktu s divočákem, se první komplikace projevily po několika hodinách.

„Do čtyř dnů se to projevilo u psů, zrovna u mého škrábáním. Nechal jsem ho potom utratit, protože by nepřežil,“ dodal Verner. Právě škrábání je typickým projevem choroby. „Vede až k poškození kůže, svalů až do krvácivých ran. Spektrum příznaků se rozvíjí ve velmi krátké době,“ přiblížila veterinářka Jana Kouřilová.

Těžké chvíle se svou fenkou prožíval také Ladislav Bělíček. „Bylo to takové divné. Byl jsem s dětmi u veterinářky, a jak začala mluvit o Aujeszkyho, tak o tom už jsem něco slyšel, že to je stoprocentní úmrtnost. Z toho mi nebylo dobře,“ svěřil se.

Černá zvěř přenáší řadu nemocí

Po africkém moru je to další z nemocí, kterou přenášejí divoká prasata. Na Zlínsku se vyskytla vůbec poprvé v historii. „Prasata většinou přežijí a stávají se přenašeči onemocnění. Nejvnímavější je bohužel pes,“ řekla Kouřilová.

Přitom kontakt právě s divokým prasetem je podle myslivců v tomto období častý. „Když se pes dostane ke krvi, k masu, ke slinám divočáka, tak se může infikovat a v rozmezí krátkých dnů uhynout,“ dodala veterinářka.

„Dá se říct, že je to z hlediska nákazové situace nejproblematičtější zvěř. Máme Aujeszkyho chorobu, africký mor prasat, ale třeba je tam taky trichinelóza. Takže s černou zvěří musíme postupovat opatrně,“ vyjmenoval myslivecký hospodář Luboš Hajný. Podle odborníků se také může vlivem vysokých stavů černé zvěři nemoc dále šířit.