Řidičku, která zabila chodce ve Slušovicích, poslal soud do vězení. V obci jela 117 kilometrů v hodině

Za nehodu ve Slušovicích poslal soud řidičku do vězení (zdroj: ČT24)

Na jeden a půl roku do vězení poslal zlínský okresní soud řidičku, která loni v srpnu ve Slušovicích zabila chodce. V obci přitom jela nejméně 117 kilometrů v hodině namísto povolené padesátky. Vinu u soudu přiznala, rozsudek zatím není pravomocný.

Příjezdová cesta do Slušovic je nezvykle široká. Čtyřmi pruhy připomíná dálnici a svádí k rychlé jízdě. Za cedulí ale řidiči přesto musí zpomalit na v obcích obvyklou padesátikilometrovou rychlost. Řidička to loňský rok v srpnu neudělala a došlo ke střetu.

Muž při přecházení silnice vedl jízdní kolo, stihl ale udělat jen pár kroků. Náraz odmrštil 69letého chodce asi 40 metrů daleko. Přestože se jej řidička, sama pořezaná rozbitým sklem, snažila na místě oživovat, zemřel na místě.

„Víc než dvojnásobné překročení rychlosti, navíc při jízdě v obci a navíc při projíždění nepřehledné pravotočivé zatáčky, do které nemohla vidět. Pokud by dodržela rychlost, tak by k té nehodě nedošlo a byl zbytečně zmařený lidský život,“ řekl dnes státní zástupce Jiří Krob. Podle soudních znalců neměl chodec šanci si rychle jedoucího auta všimnout a včas zareagovat.

Dle výpovědi si řidička dopravní značky, oznamující začátek obce, nevšimla. „Je to čtyřproudová silnice, ani jsem nevěděla, že jsem v obci. Jela jsem tam poprvé. Je mi to líto. Pozůstalým bych se chtěla omluvit,“ vypověděla.

Soud ji zatím nepravomocně potrestal vězením na 18 měsíců a zákazem řízení na šest let. Pozůstalým má zaplatit tři a půl milionu korun.

Dalším nehodám se silničáři snaží zabránit

Silnice lákající k rychlé jízdě se po tragédii změnila. Začátek obce je díky fosforovému rámu výraznější. „Provedli jsme i prořez silniční vegetace, která je v tomto úseku a byl proveden nástřik vodorovných čar na příčné vodorovné čáry, které tvoří takzvanou psychologickou brzdu,“ uvedl ředitel Ředitelství silnice Zlínského kraje Bronislav Malý.

V příštích letech má řidiče na okraji Slušovic zbrzdit i nový kruhový objezd. K takzvané „gorbačovce“, cestě postavené kdysi jen kvůli plánované návštěvě sovětského vůdce, napojí skutečnou dálnici.