Z Bohumína odvážejí hlínu nasáklou ropou. Místo bývalé rafinerie bude sloužit podnikání

Odstranění staré ekologické zátěže v areálu bývalé rafinerie v Bohumíně bude stát 114 milionů korun. S dekontaminací začal stát loni v říjnu. Důvodem byly ropné látky, které až do hloubky čtyř metrů znečistily půdu i spodní vody. Denně teď nákladní auta z areálu vyvezou až tisíc tun zeminy k likvidaci.

Na šestihektarové ploše nedaleko centra Bohumína stála v minulosti rafinerie, později ropné sklady. Obojí tu dnes připomínají už jen nebezpečné látky v zemi. „Rafinérka tady byla založená v roce 1887, ale už před válkou nesloužila k výrobě, ale ke skladování jak pohonných hmot, tak olejů,“ popsal místostarosta Bohumína Lumír Macura (ČSSD).

Sklad fungoval až do roku 1997, kdy se nadobro uzavřel. Tehdy se také zjistilo, jak moc ropné látky území znečistily. „V roce 2000 vydala Česká inspekce životního prostředí rozhodnutí, že by měla být tato stará ekologická zátěž odstraněna. Trvalo to bohužel skoro dvacet let,“ řekl Macura.

Historická fotografie bohumínské rafinerie
Zdroj: fotohistorie.cz

S pracemi se totiž začalo až loni na podzim. Jako první přišly na řadu budovy, stejně jako půda a voda byly i jejich zdi kontaminované. „Hlavním cílem prací je odstranit ohniska masivního znečištění ropnými látkami v areálu. Celá oblast je rozdělená na 19 lokalit, na kterých bude postupně probíhat odtěžba kontaminovaných zemin,“ přiblížil mluvčí ministerstva financí Jakub Vintrlík.

Z více než 54 tisíc metrů čtverečních dělníci musí odtěžit 300 tisíc tun materiálu. Někde se bude hloubit do jednoho metru, někde až do čtyř. „Jedná se o saturovanou i nesaturovanou zónu horninového prostředí. Také je třeba provést sanaci podzemní vody na stanovený cílový limit,“ řekl Vintrlík.

Červené plochy označují místa s nejvíce kontaminovanou zeminou
Zdroj: ČT24

Dekontaminační práce by měly být hotovy do konce roku 2023. Následující dva roky se pak bude území ještě monitorovat. Co by na něm mohlo vzniknout v budoucnu, se zatím neví. Jisté ale je, že vlastník, Unipetrol RPA, bude muset respektovat územní plán města. Bohumín plochu plánuje využít k podnikání, drobné výrobě nebo službám.