Palírny jedou naplno. Zájem o destilát z vlastního ovoce roste

Palírny jedou naplno (zdroj: ČT24)

Mezi obyvateli Vysočiny roste zájem o destiláty z vlastní zahrady a v kraji tak přibývá palíren. Loni jich zde podle celního úřadu fungovalo hned padesát a na nedostatek zakázek si nemohou stěžovat ani v letošním roce; kvůli teplému počasí začala sezóna dřív a urodilo se také víc letního ovoce.

Martin Čech provozuje Palírnu ve Starči na Třebíčsku už sedmnáct let. Letos začal s pálením o dva měsíce dřív, díky vysokým teplotám totiž ovoce zraje rychleji. Vypálil už třešně a višně, lihovina má 60,4 procenta alkoholu.

Právě pro pálenku z nich si dnes přišla i Michaela Stloukalová. „Většinou je to vlastní potřeba, anebo dárky, dáváme babičkám, tchýni a tak,“ svěřila se Stloukalová. Vedle třešní a višní se Čech chystá i na meruňky, švestky, hrušky a jablka. 

Také v bohuslavické palírně mají už polovinu sudů zaplněnou. „Letos jsme začali 2. července a první byly jahody, třešně, meruňky. Třešně máme hotové, je toho hodně,“ řekl Josef Urbánek z Hospodářského dvoru Bohuslavice.

Pěstitel a lidé, kteří s ním žijí v jedné domácnosti, si mohou během sezóny nechat vypálit maximálně třicet litrů stoprocentního lihu. „Aromata nepoužíváme, pálí se vyloženě z ovoce, které se doveze,“ dodal Urbánek.

V případě, že si zákazníci kořalku nevyzvednou, musí provozovatel palírny alkohol znehodnotit vylitím za dohledu úředníka z Celní správy. Takové případy se prý ale často nestávají.