Plovoucí hnízda přilákala ohrožené rybáky zpět na moravské rybníky. Jejich počet se téměř zpětinásobil

Silně ohrožených rybáků obecných na jižní Moravě výrazně přibylo. Ornitologové totiž pro ně v kraji budují umělé ostrovy, kde tento druh může hnízdit. O svá přirozená stanoviště rybák přišel. Potřebuje ideálně štěrkové naplaveniny bez vegetace, které jsou na regulovaných tocích řek vzácností.

V rybníku Stolařka poblíž Bzence chovají rybáři kapry, díky vstřícnosti hospodářů teď ale k rybníku jezdí i ornitologové. A podle Gašpara Čamlíka jsou to většinou radostné výpravy. Ohrožení rybáci si jimi vybudované umělé ostrovy oblíbili. „Jsou to sudy, buď pozinkované, nebo plastové, na nich je postavená dřevěná plošina s ohrádkou, aby mláďata nevypadla,“ popsal Čamlík z České společnosti ornitologické.

Nebýt umělých ostrovů, elegantní bílý rybák s černou čepičkou a výrazným červeným zobákem by byl v kraji daleko větší vzácností. „Ostrovy nahrazují takové přirozené prostředí rybáků, protože jsou vázáni na plochy se strohou nebo žádnou vegetací, na štěrkové ostrovy, které vznikaly vlivem povodní na velkých řekách,“ vysvětlil Čamlík.

Podobných konstrukcí už členové společnosti postavili v kraji dvanáct na sedmi stanovištích. Za posledních dvanáct let se tak populace tohoto silně ohroženého druhu v kraji zvýšila skoro pětkrát. Z 53 hnízdících párů v roce 2008 na loňských 236.

obrázek
Zdroj: ČT24

Rybáci se živí hlavně malými rybkami, z pohledu rybářů těmi takzvaně plevelnými. Ostrovy dávají ideální zázemí dospělcům i mláďatům. I ornitologům, protože počty hnízd se ze břehu snadno počítají.

Na hnízdišti se rybáci zdrží do konce srpna. V září a říjnu potom budou Moravu postupně opouštět. Vyvést novou generaci se vrátí zase na jaře.