Kostel mezi paneláky. Věřící v brněnské Líšni se skládají na stavbu svatostánku

Nový kostel uprostřed sídliště má vyrůst v brněnské Líšni. Biskupství ve středu představilo návrhy architektů včetně vítězné varianty. Líšeňské sídliště má 25 tisíc obyvatel, duchovní centrum tam ale chybí. Na stavbu se ve sbírce skládají věřící. Díky darům mohli se stavbou nového kostela farníci začít i v Lesné.

U starého fotbalového a basketbalového hřiště mezi paneláky rezaví plot a plocha zarůstá plevelem. Právě na tomto místě má v budoucnu vzniknout prostor plný světla připravený pro duchovní soustředění.

„Momentálně se bohoslužby konají v salesiánském středisku přímo v tělocvičně pod horolezeckou stěnou, tak to zve k tomu, aby tady opravdu byl kostel, který je určen přímo pro bohoslužby,“ popsal biskupský delegát pro přípravu a vybudování kostela Ducha Svatého v Brně-Líšni Pavel Kafka.

Nové kostely v Brně
Zdroj: ČT24

Líšeňský kostel je čtvrtý, který by po roce 1989 měl v Brně vzniknout. První postavili věřící v brněnských Žabovřeskách. Zasvětili ho Panně Marii Pomocnici křesťanů. Nově postavený je i kostel s klášterem sester klarisek v Brně-Soběšicích, brněnský biskup ho posvětil v roce 1997.

Asi dva roky pracují stavbaři na kostelu pro další sídliště Lesná. Hotová je věž, výtvarně zpracovaná fasáda i světlem obarvená kopule. Barevnost jí dodává prstenec barevných oken. Farnost kostel platí výhradně z příspěvků dobrodinců. Náklady už přesáhly sto milionů korun, a to ještě farníci neobjednávali vnitřní vybavení.

Dárce proto oslovují dál, ve středu jim třeba balili kalendáře. V přízeň dárců věří i v Líšni. Tam náklady na stavbu vyčíslili na 90 milionů korun. Nadace, která peníze shromažďuje, má teď na účtu asi polovinu této částky.