Brno má patnáctimiliardový rozpočet. Třetina půjde na byty a dopravu, přidáno dostanou divadla

Brno má rozpočet na rok 2019 (zdroj: ČT24)

Brno má hotový rozpočet na příští rok, město bude hospodařit s 15,2 miliardy korun. Nově zvolená rada ho naplánovala jako vyrovnaný. Pět miliard chce investovat, hlavně do dopravních staveb. Výrazně víc peněz dostanou ale i divadla nebo nová sportoviště.

Původní radní rozpočet rozpracovali, dokončila ho už nová rada. Patnáctimiliardový obnos odpovídá například ceně 120 nových vlaků, licenci pro nový tým NHL nebo hodnotě zboží, které v loňském roce zabavili evropští celníci.

„Díky dobrému vývoji české ekonomiky došlo k výraznému navýšení zdrojů, a to zejména ve vztahu k daňovým příjmům,“ řekla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Celou třetinu z rozpočtu chce Brno investovat. V návrhu je hned několik více než stamilionových položek.

Jednou z nich je projekt rekonstrukce Plotní. Kvůli projektu je už téměř půl roku uzavřená ulice Dornych, koleje ze silnice vytrhali dělníci. Právě opravy této tramvajové přeložky spolknou z nového rozpočtu výraznou částku, téměř půl miliardy.

Podobnou sumu pak budou stát další čtyři velké projekty, a to dvě stavby velkého městského okruhu, výstavba nových bytových domů a dokončení rekonstrukce Janáčkova divadla. „Doteď jsme hodně plánovali, chystaly se projektové dokumentace a teď se bude muset přejít k realizaci,“ sdělil náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Kultura dostane přidáno

Víc peněz by měla dostat také divadla. Dotaci vyšší o 11 a půl milionu korun radní schválili Centru experimentálního divadla. Tam spadá divadlo Husa na provázku, HaDivadlo a Divadlo U stolu. S vyšší finanční injekcí může počítat i Národní divadlo Brno.

Díky sedmi milionům navíc nebude třeba omezovat operní repertoár. Právě tyto miliony ale překvapily opozici. „V odboru kultury je dostatek zdrojů, dostatek financí, a pokud chtěli navyšovat, měli přerozdělit vnitřní zdroje toho odboru, nikoliv navyšovat položky,“ soudí opoziční zastupitel Richard Mrázek (ANO).

„Nebylo to tak, že bychom vyhověli všem požadavkům, ale snažili jsme se najít kompromis, který umožní financovat věci, které jsou podfinancované a nedávat tam, kde to není potřeba,“ nesouhlasil náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti). V příštím roce Brno výrazně zvýší i podporu pro filmovou tvorbu, a to z necelých 1,4 milionu na téměř 6,2 milionu korun. Větší množství peněz půjde také na hudbu nebo výstavy.