Brno má schválený rozpočet se schodkem 2,8 miliardy. Projídáte zásoby, kritizuje opozice

Brno bude příští rok hospodařit se schodkem 2,8 miliardy korun. Počítá s příjmy 11,8 miliardy korun, výdaje mají činit 14,6 miliardy. Rozdíl pokryje přebytek z minulých let a evropské dotace. Pro připravený rozpočet v úterý zvedlo ruku třiatřicet zastupitelů z padesáti pěti.

Dluh města Brna se má po příštím roce snížit o dalších 300 milionů korun na čtyři miliardy. Opozice rozpočet kritizuje, nelíbí se jí výše výdajů. Podle ní se projídá finanční rezerva, která má sloužit na horší časy.

Oproti rozpočtu schválenému na letošní rok je v příjmech zhruba o 1,5 miliardy více a na straně výdajové o 2,8 miliardy více. Kapitálové výdaje, které zahrnují investice, budou 4,6 miliardy korun, což je o dvě miliardy více, než bylo stanoveno pro letošní rok.

Město si naplánovalo řadu velkých dopravních staveb. Jde například o přeložení tramvajové trati z Dornychu na Plotní, stavbu atletické haly a pokračující rekonstrukci bazénů na Riviéře. Dále je v plánu dokončit rekonstrukci Janáčkova divadla a opravit Údolní ulici.

V dopravním podniku porostou mzdy

O půl miliardy také rostou provozní výdaje. Zásadní částkou je 200 milionů korun, o které se zvýší kompenzace brněnskému dopravnímu podniku, přičemž 120 milionů má pokrýt zvýšení mezd. O 200 milionů také roste transfer městským částem.

Zvýšení provozních výdajů umožní pokrýt dopady legislativních změn, které se týkají zvyšování platů zaměstnanců magistrátu a příspěvkových organizací a strážníků.

Kromě schválení rozpočtu města vzali zastupitelé na vědomí i celkový rozpočet statutárního města. Dohromady obsahuje rozpočty Brna i jeho 29 městských částí, která má každá vlastní rozpočet. Pro statutární město se v rozpočtu počítá s příjmy 12,8 miliardy korun a výdaji 15,9 miliardy korun, přičemž více než třímiliardový rozdíl pokryjí dotace i přebytky let minulých.