Strojírenský veletrh slaví 100 let Československa zaplněným výstavištěm

Začal 60. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu (zdroj: ČT24)

Jubilejní 60. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu startuje na brněnském výstavišti. Návštěvníkům nabídne do pátku více než jeden a půl tisíce expozic z 32 zemí světa. Výstavou slavných tuzemských průmyslových výrobků připomene sté výročí založení Československa. Svaz průmyslu a dopravy také zahajuje sněm, na který poprvé pozval i slovenské firmy.

1651 vystavovatelů, 32 zemí a dvě velká výročí. 60 let Mezinárodního strojírenského veletrhu a 100 let Československa. Právě uplynulé století od založení republiky veletrh připomene několika expozicemi o československém průmyslu.

Na výstavě 100ries si návštěvníci prohlédnou stovku českých a slovenských průmyslových výrobků od roku 1918. „Je to jedinečná příležitost připomenout si společně československou průmyslovou historii a její úspěchy v roce, kdy slavíme sté výročí samostatnosti,“ řekl generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Prezident Svazu obchodu a dopravy ČR Jaroslav Hanák, český premiér Andrej Babiš a slovenský premiér Peter Pellegrini ke strojírenskému veletrhu (zdroj: ČT24)

V pavilonu A1 tak bude k vidění slavný vůz Tatra T87, se kterým cestovatelé Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund objeli svět, hodinky Prim, motocykl Jawa, traktor Zetor Crystal, jízdní kolo Favorit nebo moped Babetta. Mezi slavnými československými výrobky nebude chybět ani rychlíkový motorový vůz Stříbrný šíp z přelomu let 1938 a 1939.

Na brněnské výstaviště se také vrátí Tomáš Garrigue Masaryk. Socha prvního československého prezidenta byla na místě odhalena roku 1928, dodnes se ale nedochovala. Zachoval se naopak její model, podle kterého v pondělí robot 3D frézováním vyrobí repliku původního díla. Práci na více než dvoumetrové skulptuře pak dokončí sochař.

Spojení České a Slovenské republiky se bude linout celým veletrhem

Spolupráci mezi dvěma zeměmi, které bývaly jedním státem, podpoří i sněm Svazu průmyslu a dopravy České republiky (SP ČR). Kromě českých a slovenských firem se jej zúčastní i slovenský premiér Peter Pellegrini. Podle prezidenta SP ČR Jaroslava Hanáka by obě země měly spolupracovat hlavně v automobilovém průmyslu nebo v lobbování v Evropském parlamentu a Evropské komisi.

Letošní jubilejní veletrh je tím největším za poslední dekádu od začátku hospodářské krize, která propukla v roce 2008. „Výstaviště je zaplněno do posledního místa, máme vyprodanou veškerou plochu asi o 45 tisících metrech čtverečních,“ uvedl tiskový mluvčí Veletrů Brno Jiří Smetana. Do pátku se představí asi 800 českých a 800 zahraničních firem.

Za 60 let veletrh vyrostl a přilákal víc lidí

První Mezinárodní strojírenský veletrh se konal v roce 1959 a přijelo na něj 500 vystavovatelů a 13 a půl tisíce návštěvníků. Od té doby tyto počty výrazně narostly. Letos očekávají organizátoři asi 80 tisíc lidí na více než 1 a půl tisíce expozic.

Do Brna přijely firmy hlavně z Německa, Slovenska a Číny. Za výstavní plochu pro běžný stánek o velikosti 16 metrů čtverečních firma v průměru zaplatí přes 50 tisíc korun. K tomu je nutné připočítat registrační poplatek 11 tisíc. Vystavovatelé tak za expozici dají téměř 70 tisíc korun. Pokud si potřebují pronajmout nejen plochu, ale i stánek, cena vzroste zhruba dvojnásobně.

Firmy jezdí na veletrh ale hlavně kvůli navázání nových kontaktů. Jejich  hodnota se odhaduje na stovky milionů korun, ne-li o řád výš. I to značí, že současná kondice průmyslu je na dobré úrovni.