Carmen hraná na akordeon. Začíná hudební festival na Špilberku

Mezinárodní hudební festival Špilberk zahájí lotyšská akordeonistka (zdroj: ČT24)

Nádvoří brněnského hradu Špilberku od úterý patří hudbě. Mezinárodní hudební festival zahájí koncert lotyšské akordeonistky Ksenije Sidorove, dalších pět večerů pak zahrají české i zahraniční filharmonické soubory. Festival zakončí netradiční spojení kapely Olympic a Janáčkovy filharmonie z Ostravy.

Drobná žena, která má stále úsměv na tváři. Lotyšská akordeonistka Ksenija Sidorova se svou pětičlennou kapelou v úterní večer festival zahájí. V Brně oživí v doprovodu šedesáti domácích filharmoniků andaluské melodie z opery Carmen.

Společně přitom cvičili jen dvakrát. „Je to celkem běžné pro všechny klasické umělce, že se sejdou a zkoušejí jen jeden den před vystoupením. Toto je poprvé, co hrajeme dohromady s Filharmonií Brno. Myslím, že naše spojení funguje velmi dobře,“ řekla Sidorova.

Právě upravené skladby ze známé Bizetovy opery tvoří většinu jejich společného repertoáru. „Jsem nadšená, že ukážu českému publiku jinou Carmen. Chtěla bych, aby měli otevřenou mysl. Diváci mají vždycky rádi staré věci. Všechno, co je nové, přichází s trochou obtížnosti a boje,“ svěřila se Sidorova.

Carmen ale není jediná. Ve spojení s akordeonem zazní i rychlé argentinské tango a naopak pomalé skladby, kde vyniknou hlavně housle.

Program festivalu ale nezapomíná ani na sto let Československa. „Rozhodli jsme se alespoň trošičku připomenout toto výročí. Zazní výběr z cyklu Má vlast od Bedřicha Smetany,“ uvedl dramaturg Mezinárodního hudebního festivalu Špilberk Vítězslav Mikeš.

Smetanovu Vltavu, Šárku a Z českých luhů a hájů zahraje příští středu brněnská Filharmonie. Vzpomínat se ale bude i na další stoleté výročí, narození autora nesmrtelných muzikálových melodií Leonarda Bernsteina.