Nebezpečí kyberšikany roste o prázdninách. Útočníci po dětech žádají nahé fotografie

Nebezpečí kyberšikany roste o prázdninách (zdroj: ČT24)

Především o prázdninách jsou děti stále častěji oběťmi kyberšikany. Na zvýšené riziko nebezpečné komunikace na sociálních sítích upozorňují jihomoravští policisté. Většina případů se ale podle nich objasní. Pachatelé za sebou nechávají digitální stopy a jsou tak dohledatelní.

Šestnáctiletá dívka si na internetu píše s cizím člověkem. Po chvíli po ní ale vyžaduje nahou fotku. Dívka ji zašle, ale následují další žádosti a dotírání o nové intimní fotografie. Pokud se jí to nelíbí, začne ji pachatel vydírat, že fotky zveřejní. Situace trvá i rok, protože se dívka bojí s problémem někomu svěřit. Tak vypadá typický příklad kyberšikany.

Právě o prázdninách, kdy mají děti více volného času, se stávají obětmi šikany na internetu častěji. „Mohu uvést případ z Městského ředitelství policie Brno, kdy bylo osloveno útočníkem pět žákyň základní školy ve věku 11 až 15 let. Byl tam požadavek na zaslání nahé fotografie, kdy sám útočník zaslal obětem fotografii přirození,“ řekla koordinátorka prevence jihomoravských policistů Zdeňka Procházková.

Za sexuální nátlak na nezletilou až patnáct let

Právě žádosti o obnažené fotografie nebo videa se sexuálnějšími nahrávkami jsou stále častější. Pohyb ve virtuálním světě přitom zanechává digitální stopy, které mohou policisty dovést přímo k pachateli. A tresty se mohou šplhat vysoko. „Pokud budeme hovořit o velice častém činu sexuálního nátlaku, tak pokud se bude vztahovat na nezletilé dítě, může hrozit až 15 let,“ uvedla Procházková.

Policisté proto rodičům nezletilých doporučují, aby o bezpečném chování na internetu se svými dětmi mluvili, inspiraci najdou na webových stránkách policie. A žáci si mohou své počínání ověřit novou mobilní aplikací Pozor na triky.