Brněnský obchodní dům Tesco mění podobu. Městský architekt ale radí budovu zbourat

Obchodní dům Tesco mění podobu (zdroj: ČT24)

Mizející stánky nebo nové interiéry k pronájmu. Obchodní dům Tesco na brněnském Dornychu se mění. Před rokem budovu i její okolí koupila developerská společnost Crestyl a teď spolu s městem pracuje na návrhu nové podoby celé oblasti. Městský architekt ale doporučuje budovu zbourat a na jejím místě postavit nové multifunkční centrum.

Na vlaky, autobusy nebo za nákupy tudy denně proudí desetitisíce lidí. Jejich frekventovaná cesta zůstává kvůli špíně a zápachu výraznou ostudou v samotném středu Brna. Nevzhledně působí i grafitti, zrezivělé konstrukce a stánky, které Brňany trápí řadu let. Okolí obchodního domu také přitahuje bezdomovce.

Právě na odstranění častých výtek už rok pracuje nový majitel celého objektu, developerská společnost Crestyl. Ačkoliv velké změny mají teprve přijít, už teď se tu více hlídá a častěji uklízí. Z okolí také mizí nelegální stánky. Díky městské části Brno-střed jich skončila už většina z celkových 45.

„U většiny provozovatelů je problém, že samozřejmě nemají zájem na tom, aby byl nastolen legální stav. Takže část z nich vůbec nespolupracuje, ignoruje výzvy k vyklizení,“ prohlásil radní Brna-střed Svatopluk Bartík (nez.).

Developer chystá kanceláře, byty a obchody

Nejvíce se zatím proměnil vnitřek budovy. „Vlastně jsme provedli rekonstrukci prvního a druhého patra, která se obsadila novými obchody a službami. Většina z nich už je otevřená a ty další otevřou do září,“ řekl mluvčí Crestylu Ondřej Micka.

První vlaštovka předznamenává daleko ambicióznější změny, ty ale majitel domu zatím tají. „Oproti tomu stávajícímu využití budovy to znamená kanceláře, obchody a služby. Uvažujeme o přidání další oblasti, že by zde mohla být část prostor, která by plnila nějakou veřejnou funkci,“ dodal Micka. Možností je také vybudování malometrážních bytů.

Městský architekt: Raději zbourat

Jak bude investor s prostorem nakládat, bude jasné do půlroku. Hotová bude koncepce celé oblasti. Odrážet by měla potřeby města a občanů, proto ji investoři už teď konzultují s městským architektem. Podle něj ale budovu nedaleko brněnského nádraží zářná budoucnost nečeká.

„Tesco se výrazně přežilo, myslíme si, že jediné řešení je Tesco zbořit a postavit zde něco nového. Měl by to být nějaký objekt, který by měl různé využití. To znamená nejenom obchodní centrum, ale i nějaké volnočasové aktivity, bydlení, administrativa,“ vysvětlil ředitel Kanceláře architekta města Brna Michal Sedláček.

To všechno i s výhledem na možný přesun vlakového nádraží, který by z Dornychu udělal součást nově vznikajícího jižního centra. „Dlouho jsme plánovali přesun nádraží a tahle čtvrť se měla rozvinout, ale nikdy k tomu nedošlo. Postavilo se jenom Tesco, postavila se Zvonařka a tím pádem to vlastně zůstalo na vnitřní periferii,“ řekl Sedláček.

Po přesunu nádraží vznikne na místě jižní centrum
Zdroj: ČT24

Podle jeho odhadu bude po přesunu nádraží místem procházet 70 tisíc lidí denně. „Tohle bude jedno z nejlepších míst v Brně. To znamená, že investor má velice dobrou pobídku to postavit co nejdříve,“ dodal Sedláček.

Budova se veřejnosti otevřela v listopadu roku 1984 jako obchodní dům Prior. Taková obchodní centra se stavěla po celé republice podle západoněmeckých obchodů Karstadt, přednostně se v nich prodávalo nové zboží mimo jiné i ze spřátelených socialistických zemí.

Když v roce 1996 přišla do Česka britská síť Tesco, zakoupila právě tento obchodní dům. Vlastnila ho 21 let a loni budovu i její okolí koupila developerská společnost Crestyl. Osud budovy je zatím nejistý. Kritizovanou kaňku na mapě města ale majitel chce vymazat, a to zvelebením celého prostoru.