Kuličku teď Brňané nechytnou. Orloj prochází údržbou

Technici se podívali do útrob stroje (zdroj: ČT24)

Po téměř osmi letech provozu začala první rozsáhlá údržba orloje na brněnském náměstí Svobody. Dělníci minulý týden začali s opravou a čištěním žulového podstavce, který je ušpiněný od vánočních svařáků a piva. V úterý přišla řada na úpravu samotného orloje.

Kulička nevypadla. V úterý v jedenáct hodin dopoledne byla čtveřice techniků v plné práci. Zaměřili se hlavně na zašlá sklíčka umístěná v otočných prstencích, kterými lze pozorovat čas. „Demontovaly se otočné hranoly z otočných prstenců na orloji a budou se nahrazovat úplně novými,“ vysvětlil správce kolektorů Technických sítí města Brna Michael Benža.

Čtyři kufry s náhradními díly přinesl na náměstí Svobody vedoucí kulturních služeb města Brna. Broušené sklo za 200 tisíc korun předtím úředníci roky hlídali. Autoři monumentu s výměnou počítali a nechali náhradní sadu vyrobit s předstihem. Prachem a světlem poznamenané původní díly skláři opraví, potom zase budou čekat na výměnu.

Technici teď skrze podstavec vlezli i do útrob sochy. „Bude se dělat servis vnitřního zařízení, to znamená kontrola drah, kontrola řetězových převodů, dopravníků a výměna serv, které pouští kuličky,“ řekl Benža. Přestože místa uvnitř stroje mnoho není, díky dírám na chytání kuliček si mohli technici pohodlně předávat nástroje.

Každý měsíc zaplatí brněnská radnice za chod orloje 61 tisíc korun, někdy je to ale i více. „Záleží také na lidech, je tam i řada vandalských zásahů, takže někdy se musí nad rámec toho plánovaného řešení vstupovat častěji,“ dodal Benža. První rozsáhlá údržba orloje vyjde na 40 tisíc korun.