Vznikne na jihu Moravy trojkoalice? Lidovci ani ODS to nevylučují

Brno - Vyjednávání o novém vední Jihomoravského kraje nabralo překvapivý směr. Do hry se totiž vrací ODS, která přitom rozpad dosud vládnoucí koalice vyvolala. Její regionální šéf Jiří Kadrnka nevylučuje, že by se ODS spolu s lidovci do vedení kraje znovu vrátila. Vše ale záleží na tom, jak v nejbližších dnech dopadnou jednání expertních týmů.

Po vyhroceném rozpadu koalice ČSSD a ODS, se dlouho jevila jako jediná možná nová koalice sociálních demokratů s lidovci. Jenže teď se ukázalo, že ODS zdaleka není mimo hru, a že se rýsuje možnost trojkoalice ČSSD, KDU-ČSL a ODS. Její osud drží v rukách lidovci. Právě oni se totiž musí rozhodnout, jestli přijdou za hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD) sami nebo s ODS. Své rozhodnutí a představu o budoucí koalici zveřejní v úterý. Pokud by dali přednost trojkoalici, nečeká je nic lehkého. Sociální demokraté jsou totiž zásadně proti. 

„Vylučuji, že by ČSSD v tomto volebním období uzavřela dohodu o trojkoalici za účasti ODS, která nezodpovědně rozbila fungující a úspěšnou koalici,“ sdělil hejtman Hašek v SMS zprávě. Na druhou stranu, pokud se Michal Hašek nedohodne s lidovci, zbývá mu už jen koalice s komunisty nebo menšinové vládnutí.

Politolog a lídři stran o možné trojkoalici (zdroj: ČT24)