Světla z pardubického stadionu svítí do oken. Město prověří stížnosti

Události v regionech: Lidé si stěžují na osvětlení ze stadionu (zdroj: ČT)

Lidem v okolí pardubického fotbalového stadionu vadí jeho osvětlení. Reflektory, které osvětlují hrací plochu, jim totiž svítí do oken bytů, a údajně velmi intenzivně. Město chce teď zjistit, jestli nedochází k porušování stanovených norem a ke zvyšování světelného smogu. Pokud se to potvrdí, světla bude muset přenastavit.

Nový pardubický fotbalový stadionu rozsvítil svá světla při premiérovém utkání mezi Pardubicemi a Slavií na začátku letošního února. Od té doby si lidé v okolních domech stěžují na umístění reflektorů.

„Kuchyň, obývák, ložnice . Prosvítí to všechny tři místnosti, nemám kam utéct,“ stěžovala si obyvatelka města Marie Vodrážková. „Všiml jsem si, že to svítí v noci docela hodně,“ dodal další místní Tomáš Fabián. 

Intenzivní světlo během večerních utkání je podle obyvatel okolních domů nesnesitelné. Na světelný smog si stěžují hlavně lidé ve vyšších patrech. Obrátili se tak na město, požadují přenastavení reflektorů tak, aby dostatečně osvítily hrací plochu, ale zároveň neoslňovaly lidi v okolních bytech.

„Už jenom kdyby se ta světla zastínila , tak by to mělo efekt takový, že by to nesvítilo do zástavby,“ míní zastupitel Pardubic Filip Sedlák (nestr.). „Dá se zlepšovat jak osvětlení, tak i spousta dalších prvků na stadionu, ale my do jednání mezi městem a zhotovitelem rekonstrukce nevstupujeme,“ uvedl mluvčí fotbalového klubu Radek Klier.

Kvůli stížnostem hodlá vedení Pardubic v listopadu provést zhruba tříhodinové měření svítivosti. „Pokud to měření dopadne tak, že normy nejsou naplněny, budeme žádat nápravu. Bude pak na zhotoviteli, jak tu nápravu zajistí,“ řekl náměstek pardubického primátora Jan Hrabal (ANO).  

Samotné přenastavení světel by se tak mohlo stihnout ještě do konce letošního roku. Náklady v řádech desítek tisíc korun by měl podle města uhradit dodavatel stavby stadionu.