V Ostravě je údajně dohoda na primátorovi ze SPOLU, ANO to ale popírá

V jednáních o podobě nové koalice v Ostravě je údajně dohoda na primátorovi, který by měl být z uskupení SPOLU, a na početním rozdělení jedenácti míst v radě. Agentuře ČTK to ve středu večer potvrdily dva zdroje obeznámené s průběhem koaličního vyjednávání. Předsedkyně klubu zastupitelů hnutí ANO Hana Tichánková to ale v zaslané SMS popřela.

Podle zdrojů agentury ČTK hnutí ANO přijalo nabídku na více míst v radě a vzdalo se postu primátora. Lídrem SPOLU je nynější náměstek primátora Jan Dohnal (ODS).

Tichánková ale popírá, že by klub hnutí ANO takovou nabídku, která vzešla z odpoledního jednání, přijal. „Ne, zatím taková nabídka nebyla přijata,“ reagovala večer na dotaz, zda klub přijal nabídku na více míst v radě, ale neobsadí post primátora. Další koaliční jednání se v Ostravě mají uskutečnit ve čtvrtek v podvečer. Ostravské zastupitelstvo má zasednout příští středu.

Jednání o podobě nové koalice začala kvůli štěpení ANO. Osm zastupitelů včetně primátora Tomáše Macury původně zvolených za ANO utvořilo nový klub Nezařazení, který se nyní přejmenoval na JDETO!!!, a třináct zastupitelů zůstalo v původním ANO.

V dosavadní koalici byli kromě ANO a SPOLU ještě Piráti. Bez skupiny kolem Macury ale ztratila většinu. Proto v posledních dnech o možném vzniku nové koalice jednalo ANO nejenom se SPOLU a Piráty, ale také s hnutím Ostravak a Starosty pro Ostravu a Piráty. Subjekty se však nedokázaly shodnout na rozložení sil v jedenáctičlenné městské radě ani na primátorovi. Hnutí Ostravak, které v koaličním vyjednávání vystupuje v dvojbloku se Starosty pro Ostravu, a má tak společně dvanáct zastupitelských mandátů, ve středu přišlo s nabídkou, že se vzdá jednoho místa v radě ve prospěch hnutí ANO.

V jedenáctičlenné radě by tak ANO mělo pět míst, SPOLU tři zástupce a dvojblok Ostravaka a Starostů pro Ostravu by obsadil zbývající tři místa. „Myslím si, že jsme našli konsensus, do kterého se vejdeme všichni. Ta poslední otázka, která je ve hře, je post primátora, kdy ANO dostalo kolektivní nabídku od nás všech vyjma Pirátů. Bude na klubu ANO, zda tuto nabídku zváží a přijme ji nebo ne,“ řekl po jednání Dohnal.

Dodal, že pokud ANO bude s návrhem souhlasit, mohla by jednání o koalici být do posledního detailu uzavřena v horizontu několika dní. „Pokud ne, tak jsme v bodě nula a budeme to muset začít hrát někde jinde,“ podotkl. Domnívá se, že vznesená nabídka vyvažuje post primátora, o který SPOLU, které má v zastupitelstvu devět mandátů, dále usiluje.

„Naše vstřícné gesto spočívá v tom, že jsme vedli diskusi o dvou věcech. Jednak o zastoupení jednotlivých subjektů v radě města, tak o pozici primátora. Byly zde dvě sporné otázky a my jsme vyšli vstříc v tom, že jsme numericky z našeho nároku slevili a dali jsme hnutí ANO k dispozici jednu naši imaginární pozici. Máme za to, že z těch dvou nevyřešených otázek dneska zůstala pouze jedna,“ uvedl Semerák. 

Podle Dohnala i Semeráka účast Pirátů v případné koalici záleží na ANO. Oba politici poukazovali na to, že ANO v jednáních postupovalo spolu s Piráty a je tedy jen na nich, zda nabídnuté místo navíc budou chtít přenechat Pirátům nebo si ho ponechat pro ANO. Koalice je možná s Piráty i bez nich. Bez účasti Pirátů by měla většinu 34 mandátů, s Piráty by to byla převaha 37 hlasů.