Pražský dopravní podnik koupí 140 hybridních autobusů za jeden a půl miliardy

Pražský dopravní podnik (DPP) nakoupí 140 kloubových autobusů na hybridní pohon za zhruba 1,55 miliardy korun. Vozy typu Iveco Urbanway Hybrid 18M dodá podniku společnost Iveco Group, sdělila mluvčí DPP Aneta Řehková. S vítězem tendru uzavřel DPP takzvanou rámcovou smlouvu, což znamená, že nebude muset nakoupit všechny vozy, ale v případě potřeby pouze část z nich. První autobusy se v metropoli objeví v příštím roce.

Hybridní autobusy měří 18 metrů, váží 28 tun a jedou nejvyšší rychlostí 99 kilometrů v hodině. Vozy jsou nízkopodlažní se třemi nápravami, mají čtvery dvoukřídlé dveře a vejde se do nich 130 cestujících, z toho 35 míst je k sezení.

Kromě spalovacího motoru jsou vybaveny automatickou převodovkou s elektromotorem, který funguje zároveň jako generátor energie a pomáhá tak například při rozjíždění nebo slouží pro rekuperaci energie při brzdění. Autobusy jsou vybaveny baterií, kterou lze dobíjet.

„Jsou to na jedné straně nízkoemisní vozidla, na straně druhé je v případě blackoutu či jakékoliv nenadálé situace v elektrické rozvodné síti budeme moct bez zásadních omezení vypravovat do provozu, a zajišťovat tak základní dopravní obsluhu. Díky těmto autobusům si budeme moct do budoucna zachovat určitou nezávislost na nabíjecí infrastruktuře a diverzifikovat potenciální rizika,“ uvedl generální ředitel DPP Petr Witowski.

S vítězem uzavřel podnik rámcovou smlouvu, která ho nezavazuje k odběru minimálního počtu vozidel. Kolik jich nakonec koupí, se teprve rozhodne, avšak podle Jana Barchánka z DPP lze předpokládat, že pořídí všechny.

Podnik testuje a nakupuje vozy na alternativní pohon dlouhodobě. Letos v polovině ledna například zahájil provoz elektrobusu, který vyjel ze zastávky Želivského na lince 213. Na začátku ledna začala stavba trolejbusové trati z Palmovky přes Prosek a Letňany do Čakovic. Stavba by měla trvat asi deset měsíců. Po nové trati bude jezdit trolejbusová linka číslo 58, která nahradí autobusovou linku 140. DPP také otestuje autobus na vodík.