Dětský hospic v usedlosti Cibulka má být hotový za čtyři roky. Česko by jich však potřebovalo víc

První část opravené usedlosti Cibulka se má otevřít příští rok (zdroj: ČT24)

V Česku zatím stále chybí hospic pro vážně nemocné děti. Jeden už ale teď vzniká v pražské usedlosti Cibulka, a to díky Nadaci rodiny Vlčkových, která už začala s přestavbou jednoho z tamních domů. První část zařízení by nadace chtěla otevřít už v příštím roce. Kompletně by měl být hospic pro děti hotový zhruba za čtyři roky.

Areál Cibulka je v havarijním stavu, potřebuje udělat novou střechu a krov. Po roce vyklízení sutin začali stavaři s prvními pracemi, a to v domě zahradníka. „Usedlost je památkově chráněná, to znamená, že musíme velmi úzce spolupracovat s odborem památkové ochrany magistrátu i Národním památkovým ústavem,“ uvedl vedoucí projektu Cibulka František Brychta.  

Architekti, kteří na projektu pracují, navrhli rekonstrukci usedlosti tak, aby zachovali její historický ráz. V domě zahradníka už našli 200 let starou nástěnnou malbu, s památkáři nyní řeší, jak a jestli vůbec ji zrestaurovat. V této části usedlosti má být zázemí pro vedení nadace.  

Se stavbou lůžkové části hospicu v zahradě by měli dělníci začít už za dva roky. K tomu je ale potřeba změnit územní plán. Příští rok se začne pracovat na rekonstrukci hlavní historické budovy. „Je tam ještě takové to kolečko s památkáři, se stavebním úřadem,“ připomněl zakladatel Nadace rodiny Vlčkových Ondřej Vlček. 

V Česku zatím žádný dětský hospic není

Hospic pro vážně nemocné děti zatím v České republice chybí. Cibulka je jedním ze dvou takových zařízení, která se nyní budují. Odhaduje se, že hospicovou péči pro děti potřebuje v zemi až třináct tisíc rodin. Každý rok jich přibude zhruba osm set. 

„To by vycházelo zhruba na dva až čtyři hospice na celou Českou republiku, a to v tom ideálním případě. To je dvakrát víc, než se teď staví,“ upozornil zakladatel nadace.  

Zařízení na Cibulce chtějí Vlčkovi otevřít za čtyři roky, a to symbolicky na 200. výročí smrti Leopolda von Hohensteina, který usedlost v 19. století vybudoval.