Ve Špindlerově Mlýně šla k zemi budova, která dala obci jméno. Podle úřadu bez povolení

Události: Nepovolené bourání ve Špindlerově Mlýně (zdroj: ČT24)

Špindlerův Mlýn přišel o kus svojí historie. Budovu, podle které vznikl název města, nechala zbourat společnost Projekt centrál, jíž stavba patří. Podle statika byla totiž ve špatném stavu. Místní stavební úřad ale demolici nepovolil, firmě proto hrozí pokuta.

„Špindlerův Mlýn přišel o budovu, která mu dala jméno, právě na tomto místě stál mlýn mlynáře Špindlera, v němž místní horalé sepisovali žádost do Vídně, aby jim císařpán povolil zřídit kostel,“ připomněl historik Jiří Louda z Krkonošského muzea.

Majitel stavby: Začaly padat stropy

Na místě nyní už zbourané budovy býval později hotel, ozdravovna a hospoda. Památkově chráněná ale nebyla. Objekt v posledních letech chátral, provoz Špindlerovská hospoda ukončila loni v srpnu. Současný vlastník, společnost Projekt centrál, zažádal stavební úřad o povolení k demolici. Opíral se o posudek statika.

„Myslím si, že to je určitě rok. Když to zhlédl statik, rozhodl, že se to musí okamžitě odstranit, protože uvnitř začaly padat stropy,“ říká předseda představenstva Projektu centrál Tomáš Kapoun.

Úřad: Nestihli jsme demolici zastavit

Vedoucí špindlerovského stavebního úřadu Miroslava Šmahelová potvrdila, že žádost přijali, kdy ale říci odmítla. Ze zákona má úřad na posouzení maximálně devadesát dní. Demolice je podle Šmahelové nezákonná. „Stavební úřad buď vydá povolení, nebo nařídí odstranění stavby, to je v mezích zákona, ale pouhý statický posudek k odstranění stavby nestačí,“ upozorňuje.

Zbouraná budova na historické fotografii
Zdroj: ČT24

Demolici se prý úřad snažil zastavit, ale nestihl to. „Učinili jsme výzvu, nejdříve ústní, potom písemnou, a k vydání rozhodnutí už nedošlo,“ uvedla Šmahelová. Také podle starosty Špindlerova Mlýnu Vladimíra Starucha dostal stavební úřad od vlastníka objektu žádost o odstranění stavby, ke které se město jako účastník řízení vyjádřilo, ale povolení úřad nevydal, demolice začala pouze na základě statického posudku.

Bourání začalo 26. září. „To, že demolice začala, jsem se dozvěděl, když jsem šel do práce. Okamžitě jsem upozornil, že pravděpodobně dochází k nezákonnému odstraňování stavby,“ uvedl Staruch.

Podle vedoucí místního stavebního úřadu hrozí investorovi pokuta až půl milionu korun. Ten chce na tomto místě postavit nový hotel.