Starosta Poděbrad postaví nezávislou kandidátku, Rakušanovo hnutí ve městě do voleb nepůjde

Kandidáti hnutí STAN v Poděbradech budou v podzimních komunálních volbách kandidovat jako Nezávislí kandidáti Poděbrady. Podařilo se jim získat dostatek podpisů nutných k registraci kandidátky, které v úterý v termínu odevzdají. Informoval o tom starosta Poděbrad a lídr kandidátky Jaroslav Červinka. Jako nezávislí kandidáti potřebovali v Poděbradech 1003 podpisů. Z kandidátní listiny STAN odstoupili po kritizovaných Červinkových výrocích o Romech.

„Limit jsme splnili, dopočítáváme a přichází ještě další lidé s podpisy, takže zatím nemáme přesný počet lidí, kteří nás takto podpořili,“ řekl před 10:00 Červinka. Na nezávislou kandidátní listinu se přesunulo všech 21 původních kandidátů STAN, lídrem je Červinka. Registrace pro obecní volby končí v úterý v 16:00.

Oblastní sdružení STAN Nymburk vyzvalo Červinku minulý týden k odstoupení z kandidátky. Šéf hnutí STAN Vít Rakušan o víkendu uvedl, že pokud Červinka neodstoupí z kandidátky, odvolá ho z ní. Dozorčí rada hnutí také podala podnět na pozastavení Červinkova členství ve STAN. Podle hejtmanky Petry Peckové (STAN) je škoda, že hnutí přichází o zkušené politiky z poděbradské kandidátky.

Červinka uznal, že jeho výrok byl hloupý

Poděbradský starosta na červnovém jednání městského zastupitelstva hovořil o někdejší důtce od okresního úřadu. Uvedl, že ji dostal za výroky při dopravní nehodě v roce 2001, kterou způsobili psi vlastnění romským občanem.

„Pronesl jsem onu památnou větu, že by bylo lepší je zastřelit. Policajt mi řekl, že by se neměli střílet, že ti psi za to nemůžou. A já jsem pronesl, že jsem neměl na mysli ty psy,“ řekl.

Při vysvětlení na policii tehdy odmítl, že by měl sklony k rasismu a že by chtěl Romy střílet. Za svá slova se Červinka omluvil. Uvedl, že jeho výrok o Romech byl hloupý před dvaceti lety i nyní. Svou roli podle něj sehrály emoce a únava a jeho vyjádření nebylo myšleno tak, jak nakonec vyznělo.

Výroky se zabývá policie

Výroky poděbradského starosty se podle serveru Aktuálně.cz bude zabývat i policie. Server uvedl, že na Červinku přišlo několik trestních oznámení. „Případem se zabývají kolegové z nymburské policie, a to na základě několika oznámení. Věc je prověřována pod dohledem okresního státního zastupitelství. V současné době probíhá prvotní prověřování, na základě něhož bude stanovena možná právní kvalifikace,“ řekl mluvčí středočeské policie Pavel Truxa.   

Za trestný čin hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, případně trestný čin podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod může soud uložit až tříleté vězení.

STAN v Poděbradech kandidovat nebude vůbec

Rakušan v pondělí v Interview ČT24 řekl, že po odchodu lidí kolem Červinky STAN už novou kandidátku v Poděbradech sestavovat nebude. „My nejsme hnutí, které je schopno přes noc sestavit kandidátku. My s těmi lidmi chceme mít nějakou historickou zkušenost, chceme lidi, kteří mají nějaký autentický žážitek či příběh v tom daném městě,“ sdělil. 

„Může mi to být líto, ale ve veřejném prostoru v 21. století nemůže jet přes některé výroky vlak, my bychom se zpronevěřili těm hodnotám, na kterých naše hnutí stojí,“ reagoval Rakušan na Čevinkovy výroky o Romech. 

Rakušan zároveň odmítl, že by byl jeho postoj jen reakcí na to, že o kauze informovala média, a že o Červinkových výrocích hnutí STAN vědělo. „Převyprávěnou historku jsem poprvé slyšel skutečně až na tom červnovém zastupitelstvu, netušil jsem, že nějaký takový problém měl,“ řekl a dodal, že pro chování starosty Poděbrad neexistuje omluva.