Starostové obcí na Liberecku protestují proti spojování policejních oddělení. Bojí se o bezpečnost

Starostové devíti měst a obcí z Liberecka jsou proti spojování obvodních policejních oddělení v Hrádku nad Nisou a Chrastavě. Obávají se zhoršení bezpečnosti. Otevřeným dopisem se obrátí na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a na vědomí ho dají i premiérovi Petru Fialovi (ODS) a policejnímu prezidentovi Martinu Vondráškovi. Požadují zachování obou obvodních oddělení.

Kvůli nedostatku policistů jsou v kraji od 1. dubna administrativně spojená některá obvodní oddělení, jde o pilotní projekt. Krajský policejní ředitel Ondřej Musil řekl, že dosavadní zkušenosti s takzvanou optimalizací jsou pozitivní a policisté nemuseli zatím přistoupit k rušení ani jednoho obvodního oddělení.

Starosta Chrastavy a senátor Michael Canov (SLK) řekl, že koncepci spojování obvodních oddělení považuje za chybnou. „Která nejen vzdálí tuto službu od občanů, což je obecně špatně i u jiných služeb, ale zde dochází i ke snížení bezpečnosti,“ uvedl.

Práci policistů musejí dělat strážníci

Šestitisícová Chrastava je od osmitisícového Hrádku nad Nisou, který sousedí s Polskem i Německem, vzdálená zhruba třináct kilometrů. Podle starosty Hrádku nad Nisou Josefa Horinky (SLK) je znát, že státní policisté z „jejich“ oddělení musejí zasahovat od dubna na větším území, jejich práci musejí podle něj v Hrádku dělat strážníci.

„Naše městská policie zasahuje u případů, u kterých by zasahovat nemusela, ať už jsou to různé zlodějiny nebo různé přestupky týkající se deliktů drog,“ řekl Horinka.

Canov má špatnou zkušenost z toho víkendu, kdy v nočním podniku v Chrastavě skupina osmi lidí napadla jednoho muže. „Z toho podniku volali na obvodní oddělení do Hrádku, ti volali do Chrastavy, kde byl ve službě jeden městský policista, což bylo štěstí, neboť městská policie nepokrývá celých 24 hodin. Ten se tam vrhnul sám a držel těch osm lidí v nějakém šachu, dokud nepřijela státní policie. Ta dělala, co mohla, přijela z Hrádku, jak to čas dovolil, ale samozřejmě kdyby byla v Chrastavě, tak je tam za minutu za dvě,“ uvedl Canov.

Oddělení se neruší, policistů je méně

Podle krajského policejního ředitele jsou ale zkušenosti s optimalizací zatím vcelku pozitivní. „Protože to, co jsme slíbili, tak plníme: úkolem policie je primárně sloužit veřejnosti, chránit bezpečnost osob a majetku a veřejný pořádek, předcházet trestné činnosti, plnit úkoly podle trestního řádu a další úkoly na úseku veřejného pořádku a bezpečnosti. Takzvaná optimalizace přímého výkonu služby toto naplňuje a my jsme nemuseli přistoupit k rušení ani jednoho obvodního oddělení,“ uvedl Musil.

Nedokáže ale rozptýlit obavy starostů z toho, zda bude v regionu sloužit v budoucnu stejný počet hlídek jako dříve. „K takzvané optimalizaci jsme přistoupili z důvodu dlouhodobého podstavu policistů v kraji, a to právě proto, abychom zajistili výkon služby v celém kraji. Nyní nejsem schopen predikovat, jak budou počty policistů vypadat za půl roku. Ale zcela jistě vím, že vždy bude zajištěn výkon služby tak, že policisté budou v daném teritoriu po dobu 24 hodin denně sedm dní v týdnu,“ dodal Musil.