Na Frýdecko-Místecku odklízejí následky přívalových dešťů. O víkendu by už pršet nemělo

Následky silných dešťů na severu Moravy (zdroj: ČT24)

Lidé na Frýdecko-Místecku sčítají škody po večerních bouřkách a odstraňují následky. Přívalové deště zaplavily sklepy domů a zahrady. Hasiči měli téměř stovku výjezdů, čerpali vodu, čistili kanály a odstraňovali podmáčené stromy. V oblasti stále prší, ale podle meteorologů by měl déšť k večeru ustávat.

Přívalové deště na Frýdecko-Místecku začaly ve čtvrtek večer po šesté hodině a byly provázeny silnými blesky. Bouřit přestalo až kolem desáté hodiny. Hasiči odčerpávali vodu ze sklepů a podchodů, nejhorší situace byla v okolí od Staříče a Olešné, kde místy spadlo až sto milimetrů srážek.

„To se nedá popsat, jak to bylo rychlé. Během pár minut to bylo všechno zatopené. Tady bylo až metr sedmdesát vody,“ ukázal místní zahrádkář Tomáš Sýkora. Škodu odhaduje na sto padesát tisíc. „Snad to nebude víc, uvidí se, co bude ještě třeba udělat,“ dodal. Postižení byli i další. „Sousedovi to úplně zničilo bazén,“ dodal Sýkora.

Jedna bouřka za druhou

Situace v oblasti byla podle meteorologa Davida Tichopáda výjimečná. „Bylo to několik bouřek, které se obnovovaly. Na radaru se zdá, že je to jedna bouřka, ale bylo jich několik,“ řekl. Předpověď takto silných lokálních bouřek je podle něj velice těžká. „Ovlivňuje je řada faktorů, třeba místní reliéf. Sto milimetrů, to je extrémní událost,“ poukázal k množství napršené vody.

Lidé teď bojují především s bahnem, které se snaží odstraňovat. Situaci jim ale komplikuje déšť. Neprší ale už tak silně. Během odpoledne by mělo podle meteorologů od západu ubývat srážek i mraků.

V sobotu by mělo být polojasno až jasno, během dne přechodně oblačno. Pršet na většině území nebude, jen na severovýchodě se mohou ojediněle objevit přeháňky. Přes den bude 22 až 26 stupňů. V neděli bude ještě tepleji.

Studio 6 - Jaké bude počasí? (zdroj: ČT24)