Brno schválilo směnu nemovitostí, díky které se bude moci začít stavět dlouho plánovaný koncertní sál

Zastupitelé Brna schválili směnu nemovitostí s vlastníkem hotelu International. Odblokuje se tak plánovaná stavba Janáčkova kulturního centra. Město získá pozemek s bývalou trafostanicí poblíž koncertního sálu a pozemek se schodištěm, firma HIB Development jako vlastník hotelu za to dostane čtyřpodlažní budovu ve Starobrněnské ulici a městu doplatí přes 39 milionů korun. Stavba by mohla začít v září a potrvá zhruba do poloviny roku 2025.

Brno hledalo se sousedním hotelem dohodu o majetkoprávním vypořádání bývalé trafostanice a podobě náměstí před sálem dlouhá léta. V místě trafostanice vznikne náměstí, které ponese jméno Ludvíka Kundery.

Po směně přejde nájemní právo k nebytovým prostorám ve Starobrněnské ulici u všech 16 nájemců na nového vlastníka. „Většina má smlouvy na dobu neurčitou s výpovědní dobou tři měsíce, jeden na dobu určitou,“ uvedl radní pro majetek Róbert Čuma (Piráti).

HIB Development by měl podle dohody vzít zpět i odvolání proti nabytí právní moci dvou rozhodnutí stavebního úřadu Brno-střed, která povolovala stavbu ve finální podobě.

Koncertní sál bude na rohu ulic Veselá a Besední. Nyní jsou tam podzemní garáže, které se nevyužívají. Nad garážemi bude budova s šesti podlažími. Kromě samotného sálu pro 1200 posluchačů bude mít šatny, zázemí, sklady, ale také zkušebny a prostor pro technologie. Součástí stavebních prací je i propojení s Besedním domem. V sále najde zázemí brněnská filharmonie.