Šéfredaktorka kyjevské televize našla dočasný domov na jihu Čech. Se synem cestovala pět dnů

Události: Azyl pro šéfredaktorku kyjevské televize (zdroj: ČT24)

Před válkou na Ukrajině uprchla do Česka i šéfredaktorka kyjevské televize Dina Zelanskaja spolu se svým čtyřletým synem. Město Irpiň opustili po útoku ruských jednotek. Po dlouhé cestě přes Ukrajinu a Slovensko našli azyl u jedné rodiny na jihu Čech. Pro zkušenou žurnalistku to byla jedna z nejtěžších misí v životě. Z Irpině do bezpečí cestovali celkem pět dnů.

„Náš dům srovnali celý se zemí, vedle našeho domu stáli ruští vojáci, postavili tam zátarasy. Teď žijí v našich bytech, nosí naše věci, vykrádají naše obchody,“ uvedla Zelanskaja. Ve svém domě je teď ubytovala rodina z Českokrumlovska. 

Novinářka po příjezdu do České republiky tři dny skoro nemluvila. „Když jsme sem přijeli, trochu jsem si odpočinula a plakala, pořád jsem plakala. Bála jsem se, co lidi, kteří nás neznají,“ nastínila. Místní jí však pomohli například s nákupem oblečení či s vyřizováním na úřadech.

Zelanskaja tvrdí, že už si pomalu zvyká, pro syna je to však údajně mnohem těžší. „David se mne zeptal, proč nemůžeme jet domů a proč si tam nemůžeme hrát s našimi hračkami,“ uvedla. Dodala, že si každý den telefonuje se svou matkou. 

Volba bezpečí

Dina Zelanskaja se svým synem Davidem dlouho Irpiň odmítala opustit. Bezpečnostní situace ji však donutila změnit názor. „Rusové stříleli do lidí, kteří stáli na perónu, máma začala utíkat, křičela do telefonu a utíkala,“ popsala novinářka situaci ve městě. 

Teď se zkušená novinářka věnuje hlavně studiu češtiny. Učí se z dětské knížky. Svou profesi ale nezapře. V televizi pracovala čtrnáct let, zajímala ji politika či sociální problematika. Dnes je to hlavně osud její kamarádky z Mariupolu. Neustále tak vyhledává nové informace z domova. 

Lidem v Česku je za pomoc vděčná, v zemi ale údajně zůstat nechce. Touží po návratu domů, ale také po práci, o kterou kvůli válce přišla.