Elektrárna Chvaletice zatím nebude omezovat dodávky elektřiny a tepla kvůli zrušení emisní výjimky

Elektrárna Chvaletice zatím nebude omezovat provoz kvůli tomu, že jí soud zrušil udělené výjimky z emisních limitů. Znovu se jimi musí zabývat ministerstvo životního prostředí. Elektrárna zatím rozsudek analyzuje a připravuje řešení situace.

„V první řadě bych chtěl uklidnit zaměstnance, prodejce a odběratele energií, že elektrárna Chvaletice pojede dál a v této kritické době nijak neomezí dodávky elektřiny a tepla ve východních Čechách. Dokud nebude znovu pravomocně rozhodnuto o výjimce, platí stávající integrované povolení a žádost o výjimku se mezitím vrátí k dalšímu projednání na ministerstvo životního prostředí,“ řekl mluvčí elektrárny Petr Dušek.

Olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě zrušila výjimku z emisních limitů pro rtuť a oxidy dusíku, kterou udělilo ministerstvo životního prostředí. Podle ekologických organizací Hnutí Duha a Greenpeace, které ji soudně napadly, by provozovatel elektrárny, společnost Severní energetická, měl začít plnit emisní limity platné od srpna loňského roku, nebo přerušit provoz až do vydání nového pravomocného rozhodnutí o sporné emisní výjimce.

Elektrárna žádala o zachování limitů na osm let

Soud podle ekologických organizací uvedl, že nebylo prokázáno, že by provozovatel potřeboval ke snížení emisí šest let. V rozsudku se vyjádřil, že by za odůvodněnou považoval výjimku o délce maximálně dvou let, delší doba trvání by nebyla v souladu s požadavkem zákona o integrované prevenci a s obecným principem práva, že výjimky musí být vykládány vždy restriktivně.

Zároveň se žádost o výjimku vrátí k dalšímu projednání krajskému úřadu Olomouckého kraje, který bude při novém rozhodování o výjimce vázán právním názorem soudu.

Chvaletická elektrárna v minulosti podstoupila nákladnou modernizaci. Aby dosáhla požadovaných emisních limitů pro rtuť a oxidy dusíku, musela by investovat další vysoké sumy, což je podle ní neúměrné poměrně malému snížení emisí. Chtěla proto na osm let zachovat dosavadní limity, v listopadu vydaná výjimka umožňovala elektrárně vypouštět do ovzduší více rtuti a oxidů dusíku po dobu šesti let.

Velký domácí zdroj energie

„Na pokus o uzavření velkého a levného domácího stabilního zdroje energie, který není závislý na Rusku, si aktivisté sotva mohli vybrat lepší čas,“ uvedl Dušek v narážce na ruskou invazi na Ukrajinu. Ekologické organizace podaly žalobu proti rozhodnutí ministerstva životního prostředí v lednu. Rusko vpadlo na Ukrajinu koncem února.

„Samozřejmě vnímáme aktuální situaci způsobenou agresí ruského režimu proti Ukrajině. Nouzovým řešením nezodpovědného přístupu provozovatele a úřadů by v případě vyhodnocení dočasné potřebnosti elektrárny při ukončení dodávek paliv z Ruska bylo rychlé udělení časově omezené výjimky,“ uvedl vedoucí energetického programu Hnutí Duha Jiří Koželouh.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Instalovaný výkon činí 820 megawattů, minoritně vyrábí také teplo pro Trnávku a Chvaletice. Společnost Severní energetická (Sev.en) elektrárnu koupila od společnosti ČEZ v roce 2013 za 4,12 miliardy korun.