Raketoplán, mimozemšťané nebo znamení zvěrokruhu. Pustevny opět zdobí sochy z ledu

Návštěvníci Pusteven v Beskydech mohou od soboty opět vidět desítky ledových soch. Letošními tématy jsou vesmír a znamení zvěrokruhu. Už od rána na jedno z nejnavštěvovanějších míst Beskyd mířily stovky lidí a před vstupem do speciálních stanů se sochami si návštěvníci museli vystát dlouhé fronty. Sochy budou vystaveny do doby, než roztají, podle pořadatele by to mohlo být aspoň měsíc.

Festival ledových soch se na Pustevnách koná už od roku 2000. Ředitel pořádající společnosti Pustevny Petr Lessy řekl, že letos se na tvorbě podílelo sedm špičkových řezbářů z Česka a Slovenska pod vedením Mariana Maršálka. Na sochách pracovali týden a pomáhalo jim při tom dalších třináct lidí.

„Bylo zde spotřebováno téměř pět set kostek ledu o víc jak čtyřiceti tunách. Je to přibližně stejně, jako bylo v minulých letech, s výjimkou minulého ročníku,“ řekl Lessy. Loni kvůli koronavirové pandemii a aktuálním protiepidemickým opatřením nebyly sochy ve stanech, ale pod širým nebem.

Speciální opatření provázejí festival i letos. „Máme organizátory navíc. Do stanů se chodí přes turnikety, maximální počet návštěvníků na prohlídku je dvacet, mají nasazenou ochranu dýchacích cest, u vchodu jsou dezinfekce. Myslím, že pro ochranu návštěvníků jsme udělali maximum,“ řekl ředitel.

Na Pustevnách přistál sputnik. Beskydský vrchol zdobí sochy z ledu (zdroj: ČT24)

Čtyři a půl metru vysoký raketoplán je nejvyšší sochou v historii festivalu

Ve stanu zaměřeném na vesmír mohou návštěvníci vidět největší sochu v historii festivalu. „Je to víc než 4,5 metru vysoký raketoplán. V pozadí jsou vyvěšeny dvě vlajky, samozřejmě raketoplán je americké provenience, ale s českou osádkou,“ uvedl Lessy.

Sochy budou k vidění denně od 09:00 do 16:30. Ředitel doporučuje lidem, aby využili všední dny, kdy na Pustevnách nebývá takový nápor. „Zároveň i vzhledem k složitým podmínkám dopravy z Prostřední Bečvy doporučujeme jízdu lanovkou,“ řekl ředitel. Vstupné je 50 korun, kdo si zaplatí jízdu lanovkou, má na výstavu vstup zdarma. Neplatí děti do deseti let.