Petr Grundza z České Lípy zabránil okradení seniorky, dostal vyznamenání

Události: Muž z České lípy zabránil okradení seniorky (zdroj: ČT24)

Petru Grundzovi z České Lípy se povedl odvážný čin. Viděl, jak zloděj přepadl pětasedmdesátiletou ženu, lupiče dohnal a předal policistům. Vedení města i policie ho ocenily. Ročně pachatelé na ulici, doma, ale i ve virtuálním prostředí okradou stovky seniorů.

Jedním ze stále se opakujících případů je okradení seniora přímo na ulici. Takový případ se nedávno stal v České Lípě. Seniorka se večer vracela domů z kostela, když k ní zezadu přišel pachatel, povalil ji na zem a ukradl jí kabelku.

Vše z auta viděl Petr Grundza, který právě cestoval z práce. Zastavil a okamžitě běžel seniorce na pomoc. Vzal ji do auta a jeli k nádraží, kam zloděj utíkal. Zhruba po třech stech metrech Grundza pachatele dostihl přímo na autobusovém nádraží v České Lípě.

Rodák z mosteckého Chánova za odvážný čin získal od starostky Jitky Volfové stříbrnou pamětní minci a šek na pět tisíc korun. „Čin pana Grundzy nám všem dává naději, že dobří lidé nevymizeli, že je normální člověku v nouzi pomoci a nenechat jej na holičkách,“ řekl. Policie ho zase odměnila medailí Krajského ředitelství.

„Čin pana Grundzy je činem výjimečným, ke kterému nedochází tak často. I proto je to čin hodný ocenění,“ řekl zase ředitel Krajského ředitelství Policie Libereckého kraje Ondřej Musil.

Policie zloděje obvinila ze dvou trestných činů. Vyšetřován ale bude na svobodě, protože státní zástupkyně neakceptovala návrh na vzetí do vazby.