Státní zástupce obžaloval 28 lidí kvůli únikům z policejních spisů. Jsou mezi nimi i bývalí elitní detektivové

Státní zástupce podal obžalobu na 28 lidí v rozsáhlé kauze úniků z policejních spisů. Je mezi nimi i několik bývalých elitních detektivů a podnikatelů. Případem se bude zabývat Krajský soud v Brně. Informaci ČT zjistila z webu Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Většina z obžalovaných se podle policie provinila neoprávněnou manipulací s informacemi z trestních řízení, nezákonným přístupem k policejním databázím nebo zneužitím pravomoci úřední osoby.

„Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci podal dne 25. 10. 2021 ke Krajskému soudu v Brně obžalobu na celkem dvacet osm osob pro rozsáhlou trestnou činnost, která měla v naprosté většině případů spočívat v neoprávněném provádění lustrací v informačních systémech policie a celní správy a ve zneužívání systémových opatření v souvislosti s účelovým zavedením některých osob jako informátorů policie,“ uvedlo státní zastupitelství na webu.

Mezi obviněnými je celkem deset bývalých policistů, v kauze vystupuje i jeden expolicista z celní správy nebo z Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie skupinu zadržela a obvinila v květnu 2017. Kvůli únikům ze spisů bylo tehdy obviněno osmnáct lidí včetně bývalého policisty z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Michala Ratajského nebo podnikatele Samana El-Talabaniho.

Mezi obviněnými byl i šéf skupiny Kajot Radim Jüttner nebo majitel investiční skupiny DRFG David Rusňák, který byl dříve členem hnutí ANO. Žalobce se ale v prosinci 2017 rozhodl podmíněně zastavit trestní stíhání dvou lidí a Rusňák byl jedním z nich.

Trestní stíhání lze podmíněně zastavit, pokud jde o přečin s trestní sazbou do pěti let, obviněný se dozná a uhradí vzniklou škodu. Rusňák tak tehdy podle mluvčího olomouckého vrchního státního zastupitelství Petra Šeredy dostal zkušební dobu a současně musel zaplatit adekvátní částky určené na pomoc obětem trestné činnosti.

 U šestnácti lidí trestní stíhání pokračovalo. Následně byl počet obviněných rozšířen na celkových devětadvacet lidí, kteří měli být v kauze zapleteni. Nakonec se žalobce rozhodl obžalovat dvacet osm z nich.

Vyšetřování případu ukončili kriminalisté už před rokem, státní zástupce od té doby rozhodoval, zda podá v případu obžalobu. Podle státního zastupitelství se jedná o relativně rozsáhlý spis, který má 73 svazků a celkem 19 tisíc stran. Případ vyšetřovali detektivové z Národní protidrogové centrály, aby nenastal případ, že by policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) vyšetřovali kauzy kolem vlastních kolegů.