Karel Kryl má v Ostravě své nároží a pamětní desku na budově Českého rozhlasu

U vchodu do budovy ostravského studia Českého rozhlasu odhalili pamětní desku věnovanou básníkovi a písničkáři Karlu Krylovi. Připomínat bude jeho působení v ostravském rozhlasu, kde původně pracoval jako redaktor a kde před pětapadesáti lety natočil i první nahrávky písní, které později vyšly na albu Bratříčku, zavírej vrátka. Samotný prostor před budovou byl pojmenován Nárožím Karla Kryla.

Autorem bronzové pamětní desky je ostravský akademický sochař a designér Lukáš Dvorský. „Nejsložitější pro mě byla otázka toho, jak k tomu reliéfu přistupovat. Je tam malý prostor pro nějaké sochařské vyjádření beze slov. Důležité bylo do reliéfu sdělit to všechno dobré, co Karel řekl a vykonal. Vycházel jsem tedy z toho, co nám Karel předal, a to bylo, že slušný člověk je vždycky terčem,“ uvedl Dvorský. 

Ostravský život Karla Kryla

Karel Kryl v ostravském rozhlase pracoval a rovněž nahrál své nejznámější písně z desky Bratříčku, zavírej vrátka mezi roky 1967 až 1969. Kromě nové pamětní desky byla minulý rok v červnu také odhalena socha Karla Kryla.

„Je skvělé mít vedle sochy Karla Kryla teď také pamětní desku. Těžko říct, jestli by Karel měl dnes radost z politické situace v České republice, ale určitě by měl radost z toho, kolik lidí se tu sešlo,“ řekl primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO). 

Podle ředitele Českého rozhlasu Ostrava Josefa Podstaty se o možnosti vzniku pamětní desky hovořilo už v době, kdy se odhalovala Krylova socha. „O Karlu Krylovi se toho ví hodně, ale už málo o jeho ostravské části života. V jeho písních je řada nádherných věcí, proto je důležité, aby i zde, v Ostravě, měl svůj odkaz,“ vysvětlil generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

„Je to pro naši rodinu velká pocta a jsem moc dojatá. Jsem ráda, že tady můžu být se svou rodinou, a táta by tady taky určitě rád byl,“ řekla Hana Krylová, dcera Krylova bratra Jana.