Kvůli ochraně ptáků povede elektřina u Mikulova v zemi. Po zásahu proudem jich ročně zahynou stovky tisíc

Energetici přesouvají vedení napětí pod zem kvůli ochraně ptáků (zdroj: ČT24)

Kvůli vysokému napětí uhyne každý rok v Česku až 300 tisíc ptáků. Energetici se proto ve spolupráci s ochránci přírody snaží dráty elektrického vedení zabezpečit. Tam, kde to nejde, je přesouvají do země. Jedním z takových míst se má stát i lokalita bývalého lomu v Mikulově na Břeclavsku.

V přírodní rezervaci na Turoldu v Mikulově nacházejí ochránci přírody mrtvé ptáky pravidelně. Například mláďata výra velkého, který v této lokalitě hnízdí. Ptáci umírají právě kvůli drátům elektrického vedení. 

„Výr jako predátor vyhledává samozřejmě vyvýšená místa k odsednutí, a sloupy elektrického vedení jsou takovým lákadlem. Právě při snaze sednout na součást elektrického vedení dochází velmi často k výboji,“ uvedl vedoucí správy CHKO Pálava z Agentury ochrany přírody a krajiny Jiří Kmet.

Kabely v zemi jsou spíše výjimkou

Ochránci přírody se proto s energetickou společností po mnoha letech dohodli, že dráty odstraní a přesunou do země, aby vzácné ptáky neohrožovaly. „Venkovní vedení bude vlastně celé demontováno, nahradí ho kabel vysokého vedení v zastavěné části Mikulova,“ popsal vedoucí regionální správy sítě společnosti E.ON Radek Slatinský.

Kvůli ochraně ptactva ale energetici většinou vedení vysokého napětí spíš upravují. To spočívá například v tom, že na něj přidávají výstražné koule nebo instalují speciální konzoly. Takové zabezpečení provedli loni například v Lužicích na Hodonínsku. V bývalém lomu v Mikulově by se ale taková úprava nevyplatila kvůli mnoha turistům.

„Venkovní vedení už má nějakou technickou životnost za sebou, to je jedna věc. Druhá věc je to, že vedení ruší celkový dojem rázu krajiny,“ dodal Slatinský.  

Nadzemní elektrické vedení by z lokality mělo zmizet nejpozději do konce roku. V létě má ještě energetická společnost vybírat zhotovitele zakázky, která by měla přijít na zhruba patnáct milionů korun. Naposledy takto energetici rušili venkovní vedení v chráněné krajinné oblasti Pálava. Kabely v zemi je nahradily loni v zimě.