Obchody Kary Trutnov se opět otevřou, společnost bude úpadek řešit reorganizací

Věřitelé kožešnické obchodní společnosti Kara Trutnov na jednání na hradeckém krajském soudu schválili řešení úpadku firmy reorganizací. Reorganizační plán, který by měl zachovat činnost Kary, sestaví největší věřitel, společnost Natland. Řízení Kary by měl převzít její bývalý vlastník Zdeněk Rinth, který by se měl s Natlandem stát i novým vlastníkem Kary.

Společnost Kara Trutnov má 160 věřitelů, kteří po ní požadují 277 milionů korun. Zdeněk Rinth řekl, že je Kaře připraven poskytnout financování v řádech desítek milionů korun. „Je to další podstatný krok k záchraně Kary. Budu Karu řídit tak, aby se ze situace co nejrychleji dostala,“ řekl Rinth s tím, že v Kaře by měl v rámci reorganizace získat většinový podíl.

Zaměstnancům Kary už Rinth uhradil dlužné mzdy za únor a co nejdříve hodlá vyřešit i mzdy za březen a duben. Ke konci letošního ledna měla Kara 179 zaměstnanců. Do konce dubna jejich počet klesl na 157, z toho jich je 125 v Česku a 32 na Slovensku.

Prodejen Kary bude méně

Rinth chce co nejdříve otevřít dosud uzavřené obchody, které jsou především v obchodních centrech. „První prodejny by mohly otevřít do konce týdne,“ upřesnil. Kara měla v Česku 33 prodejen. Do konce dubna nájemní vztah skončil u 24 z nich, uvedl insolvenční správce Lukáš Vlašaný.

Čtyři prodejny již Kara v obchodních centrech zcela vyklidila a zboží odvezla do skladu v Trutnově, v ostatních prodejnách její zboží zůstávalo. „Prodejen bude o pár míň, ale budeme mít pokrytou celou ČR, na pokračování (s pronajímateli prodejen) jsem domluven,“ řekl Rinth.

Reorganizace je výhodnější než konkurz

Společnost Natland uvedla, že reorganizace je pro nezajištěné věřitele výhodnější než konkurz. Také insolvenční správce Vlašaný míní, že by měla být výhodnější než konkurz, při němž by byl podnik prodán jako celek nebo po částech. Připomněl, že zajištění provozu firmy nebude možné bez dodatečného úvěrového financování a kvalifikovaného managementu. Pro schválení reorganizace hlasovali všichni přítomní věřitelé.

Natland a Rinth disponují za Karou pohledávkou 167 milionů a mají ji ze dvou třetin zajištěnou majetkem Kary. Původně tuto pohledávku za Karou měla Česká spořitelna. Pohledávky nezajištěných věřitelů by měly být uspokojeny z provozního zisku Kary, prodeje nepotřebného majetku nebo z úvěru.

Hlavní částí majetku Kary jsou zásoby zboží na prodejnách a ve skladech, ochranné známky, pohledávky, zařízení prodejen, skladový areál v Trutnově. Ocenění majetku teprve provede věřiteli schválený znalec.

Insolvenční návrh na sebe podala Kara začátkem února. Uvedla, že její hospodaření negativně zasáhla omezení a mimořádná opatření vlády v souvislosti s šířením koronaviru. Firmu Kara po Rinthovi od roku 2018 vlastnila investiční skupina C2H podnikatele Michala Mičky. V insolvenci jsou i další Mičkovy firmy, například oděvní firma Pietro Filipi.

Nynější finanční situaci Kary insolvenční správce označil za kritickou. Konstatoval, že ekonomická situace Kary se zhoršovala před příchodem epidemie covidu tak, že se postupně z hrubého zisku 40 milionů korun v roce 2017 propadla předloni do ztráty šest milionů. Tržby měla předloni ve výši 389 milionů korun.

Natland už v únoru oznámil, že se spojí s Rinthem, aby se společně pokusili Karu zachránit. Rinth se na přelomu března a dubna stal krátce i předsedou představenstva Kary. Do funkce jej jmenoval i z ní odvolal Mička. Rinth následně uvedl, že Kara pod Mičkovým vedením byla v insolvenci pasivní a nestarala se o chod podniku ani o zájmy věřitelů. Natland z pozice předsedy prozatímního věřitelského výboru v dosavadním průběhu insolvenčního řízení vyslovil podezření, že se Mička mohl při řízení Kary dopouštět protiprávního jednání. Poukázal například na transakce v rámci skupiny, za něž Kara údajně nedostala adekvátní protiplnění.

Mička nařčení o protiprávnosti jednání odmítl, označil je za nepodložená. Rinthovo odvolání z funkce zdůvodnil mimo jiné nejasnostmi kolem Rinthem tehdy předložené reorganizace Kary. Na insolvenční řízení od minulého týdne dohlíží krajské státní zastupitelství.

  • Kara Trutnov je tradiční česká značka s koženými a kožešinovými produkty, prodává pánskou a dámskou koženou konfekci a doplňky. Na trhu působí přes 70 let. Má síť 47 prodejen na českém a slovenském trhu, zejména ve velkých obchodních centrech a v kamenných prodejnách. Provozuje i internetový obchod. Patří k lídrům českého trhu s koženými a kožešinovými oděvy.
  • Společnost Kara vznikla v roce 1948. První trutnovská továrna k ní byla připojena v roce 1955. V době komunistického režimu se ze společnosti stal státní podnik Kara –⁠ kožešnický kombinát, který měl 11 závodů, z toho dva na Slovensku. Produkty Kary se vyvážely do řady zemí.
  • V 90. letech se společnost rozpadla na několik menších firem. Značku Kara později získal podnikatel Zdeněk Rinth. Upozornil tehdy, že s bývalou společností Kara, která v roce 1998 přesunula své sídlo z Trutnova do Brna a ve stejném roce skončila v konkurzu, nemá Kara Trutnov nic společného. Vznik současné Kary Trutnov tak spadá do roku 1990, tehdy ještě pod značkou Boemia Pelli.
  • V roce 2018 většinový podíl ve společnosti koupil podnikatel Michal Mička, majitel české módní značky Pietro Filipi. Jediným akcionářem Kary je Mičkova společnost C2H PE SPV alfa a.s.
  • Letos v dubnu na sebe Mička podal insolvenční návrh spolu s návrhem na oddlužení, v němž vyčíslil své osobní dluhy nejméně na 120 milionů korun. Další potenciální závazky na něho mohou dopadnout z titulu ručitele za dluhy společností z jeho skupiny C2H.
  • V květnu 2021 věřitelé společnosti Kara schválili řešení úpadku firmy reorganizací. Reorganizační plán, který by měl zachovat činnost Kary, sestaví největší věřitel, společnost Natland Pohledávková V. z investiční skupiny Natland. Řízení Kary by měl převzít její bývalý vlastník Zdeněk Rinth, který by se měl s Natlandem stát i novým vlastníkem Kary.