Na nové zvony v Přerově se vybralo už 150 tisíc. Největší bude vážit skoro dvě tuny

Na nové zvony pro kostel svatého Vavřince v Přerově se během několika týdnů podařilo ve veřejné sbírce vybrat už 150 tisíc korun. Z věže chrámu v centru města zní od poválečných let jenom jeden zvon, místní lidé ho chtějí doplnit o další tři. Do zvonice kostela by se měly vrátit příští rok, největší z nich by měl vážit téměř dvě tuny.

Jediný zvon, který v chrámu svatého Vavřince v Přerově slouží, je starý pět set let. Brzy by ho však měly doplnit další tři zvony, k tomu pomůžou i peníze od místních obyvatel, kteří ve veřejné sbírce vybrali už 150 tisíc korun.

Víc zvonů bylo ve věži i v minulosti, kostel však o ně přišel v roce 1942. Nacisté je tehdy zabavili pro válečné účely. „Nejenom pro kostel, ale i pro město je to vrácení hlasu města, protože zvony zvoní při důležitých událostech,“ řekl farář a předseda spolku Přerovské zvony smíření Josef Rosenberg. 

Zvony připomenou masakr na Švédských šancích

Nové zvony budou vážit až tři tuny. Na největším z nich nebudou patroni ani sponzoři, Přerované na něj nechají odlít jména nejmladších obětí masakru karpatských Němců na nedalekých Švédských šancích. V náručích matek tam českoslovenští vojáci po válce zastřelili 74 dětí, nejmladšímu bylo šest měsíců.

„Každý zvon má nějakou symboliku a energii, my právě chceme připomenout tu kaňku, která se tady po skončení druhé světové války udála,“ uvedl přerovský primátor Petr Měřínský (ANO). 

Poválečnou symboliku v sobě nese i jediný zvon, který v kostele svatého Vavřince momentálně odbíjí. Před stěhováním do Přerova v roce 1956 sloužil ve Staré Vodě na Libavé, odkud musely odejít tisíce německých starousedlíků. Po válce, kterou kostel přečkal v téměř neporušeném stavu, byly ve věži tři zvony, mizet začaly až po vzniku vojenského výcvikového prostoru v roce 1947.

Zvon zřejmě zůstane v Přerově

Kostel ve Staré Vodě postupně zničili českoslovenští a po nich sovětští vojáci. Od 90. let dávají místo do pořádku i skauti a místní obyvatelé. Zvony se však do kostela nevrátily, nahradily je reproduktory. „Rodák z nedaleké vesnice, Alois Gromes, kterému to hrozně vadilo, že tam zvony nejsou, se rozhodl, že koupí elektrické,“ popsal kronikář a šéf okrašlovacího spolku Lubavia Jindřich Machala. 

O návrat zvonu z přerovského kostela svatého Vavřince obyvatelé Libavé zatím neusilují. Přednost dávají varhanům, které se podařilo vypátrat v Litovli na Olomoucku.