Hledač s detektorem našel mezi vinohrady ostatky zřejmě sovětského vojáka

Amatérský hledač kovů našel mezi vinohrady v Kosticích na Břeclavsku hrob pravděpodobně sovětského vojáka z konce druhé světové války. Vzhledem k tomu, že byl v hrobě i ruční granát, přivolal na místo policejní pyrotechniky a ti kontaktovali také archeologa.

Na místě archeolog nenašel nic, co by umožnilo zjistit totožnost osoby. „Podle výstroje by se mělo jednat o ruského vojáka, jeho kostru bude ještě zkoumat antropolog,“ řekl archeolog Libor Kalčík z břeclavského muzea.

Kromě ručního granátu sovětské výroby, který policejní pyrotechnici odvezli k likvidaci, obsahoval hrob také jeden a půl kilogramu nábojů, helmu, plynovou masku, boty i přívěsek s obrázkem svatého. Zbraň v hrobě uložená nebyla.

„U části předmětů zatím nevíme, o co se jedná, a budou tak předmětem dalšího zkoumání. Zatím to vypadá, že voják zemřel po průstřelu hlavy a jeho kamarádi ho pohřbili. Hrob nebyl nijak hluboký, ale evidentně byl cíleně vykopaný,“ popsal Kalčík. Vzhledem k tomu, že jde o válečný hrob, bude jeho nález oznámen úřadům i ruské straně.