V Brně vzniká cvičná továrna budoucnosti. Bude součástí CEITEC VUT

V jedné z průmyslových hal Pod Palackého vrchem v Brně vzniká nové výzkumné centrum za zhruba 450 milionů korun. CEITEC VUT se tak dál rozšiřuje. Cílem centra, které vzniká především díky dotačním programům, je vývoj technologií s využitím umělé inteligence a robotiky pro plně automatizovanou výrobu. To by mělo firmám z oboru pomoci uvést je rychleji do praxe.

Brněnský robot Karel, technologie pracující s infekčním materiálem nebo průzkumníci jeskyně Býčí skála jsou příklady úspěchů jihomoravské robotiky. Vědci z CEITEC doufají, že se další nápady zrodí právě v novém výzkumném centru.

Po dokončení bude vypadat jako malá továrna s desítkami přístrojů v celé délce haly. Bude tam například dvanáct robotů nejrůznějších typů a také vybavení pro virtuální realitu. „Budujeme pracoviště, kde budeme moci dělat například 3D tisk jednak z plastu pro průmyslové použití nebo třeba 3D tisk z kovu,“ popsal koordinátor výzkumného programu CEITEC VUT Pavel Václavek.

Rutina strojům, kreativita lidem

V současné době dělníci instalují stroje, které pak ještě budou několik měsíců rozjíždět. „Budeme testovat a vyvíjet zde prostory pro průmysl, ale i pro elektromobily. Na tomto pracovišti budeme testovat pohony s lineárními motory, které najdeme třeba i v magnetických vlacích,“ řekl Václavek.

„Byli bychom rádi, aby zde externí firmy byly schopny reálně ověřovat inovativní technologie, které by pak mohly aplikovat v praxi,“ dodal tajemník CEITEC VUT Jan Nedvěd.

Něco podobného si už institut vyzkoušel ve své menší laboratoři, kterou si nechá především k prezentaci například pro školy. Takové možnosti si Pavel Václavek před čtvrt stoletím, když na VUT začínal, představit nedokázal. „My jsme samozřejmě také dělali experimenty, ale na mnohem menších pohonech, na stole,“ poznamenal. Nové centrum RICAIP prý umožní přenechat rutinu strojům a kreativitu lidem. V provozu by mohlo být zhruba začátkem příštího roku.