Do sbírky na pomoc obětem požáru v Bohumíně přibudou další peníze. Kraj pošle skoro dva miliony

Moravskoslezský kraj přispěje do sbírky vyhlášené po tragickém požáru v Bohumíně částkou 1,85 milionu korun, rozhodli krajští zastupitelé. Sbírka, která má pomoci zmírnit následky neštěstí, má probíhat až do konce září. Požár panelového domu vypukl 8. srpna, zemřelo při něm jedenáct lidí, další se zranili. Byt v jedenáctém patře podle policie úmyslně zapálil čtyřiapadesátiletý muž, který tím chtěl vyřešit rodinné spory.

Peníze, které do sbírky vloží hejtmanství, budou rozděleny podle pravidel, které nastaví nově ustavená správní rada složená ze zástupců kraje, města Bohumín a hasičského sboru. Za každého z jedenácti zemřelých přispěje částkou sto tisíc korun, za každého zraněného pak 50 tisíc.

Mezi zraněné se počítají lidé, kteří byli po požáru hospitalizovaní nebo je na místě ošetřili záchranáři. To ale neplatí pro muže, který požár způsobil. U zraněných lidí bude výše obnosu odstupňována podle míry a závažnosti zranění. Podobně kraj postupoval i po loňské tragické střelbě ve Fakultní nemocnici Ostrava.

Lidé na účet poslali už 700 tisíc

Přispět do sbírky na pomoc lidem, které požár v Bohumíně postihl, je možné až do konce září tohoto roku. Stav účtu lze sledovat na webových stránkách Moravskoslezského kraje. Dosud lidé do sbírky zaslali téměř 700 tisíc korun.

Číslo účtu na pomoc v Bohumíně: 868686/2700

V bytě, kde se tragédie odehrála, bylo v době útoku patnáct lidí pozvaných na oslavu narozenin. Zadržený muž se přiznal, že hořlavinou polil dveře a zapálil je. Oheň se rozšířil velmi rychle. Přímo v bytě zemřelo šest lidí, útočníkova manželka, syn, vnuk a jeho matka. Zemřely i další dvě děti pozvané na oslavu.

Dalších pět lidí zemřelo, když vyskočili z hořícího bytu v jedenáctém patře. Čtyřem lidem se podařilo před plameny uniknout přelezením na balkon sousedního bytu. Policie žháře obvinila z vraždy a obecného ohrožení. Muž je teď ve vazbě, hrozí mu až výjimečný trest včetně doživotí.