V Náchodě dostavěli nemocnici, ale čekají na kolaudaci. Chybí jim doklady k únikovému schodišti

Události v regionech: V Náchodě stojí nová nemocnice. Kvůli schodišti má problém s kolaudací (zdroj: ČT24)

Chybějící doklady brání ve vydání kolaudace nové nemocnici v Náchodě, která je propojená s původním traktem. Královéhradecký kraj ji dostavěl za 1,39 miliardy korun. Ale k novému únikovému schodišti u staršího pavilonu není dokumentace ani od projektanta, ani od hasičů – což může být problém.

Schodiště v nemocnici je sice malé, představuje ale velký problém. Chybí mu doklady: požárně bezpečnostní řešení od projektanta a od hasičů. Kraj tuto část stavby raději vyjmul k samostatnému řízení, aby nezabrzdil kolaudaci celé nemocnice.

Radní Královéhradeckého kraje Václav Řehoř (ODS) varuje, že pokud nebude únikové schodiště v pořádku, může dojít k vystěhování celého čtvrtého patra pavilonu E. Nové únikové schodiště slouží lůžkovému pavilonu, kde je třeba chirurgie a ortopedie, pro případ požáru.

„Doklad, který vyžaduje stavební úřad pro kolaudaci únikového schodiště, závisí na kladném stanovisku HZS. Ten toto stanovisko vydá na základě bezpečnostně požárního řešení, které se nyní dopracovává,“ vysvětlil mluvčí Krajského úřadu Královéhradeckého kraje Dan Lechmann.

Již rok se nic neděje

Dodavatel ho už objednal u projektanta. Kraj si proto vyžádal dva měsíce času navíc. Chybějící doklady ale měly být na úřadě už dávno. „Upozorňovali jsme už před rokem, kdy se přišlo na to, že požární posouzení toho schodiště tam není… Že je potřeba to doposoudit. A nic se nedělo,“ potvrdila vedoucí stavebního úřadu v Náchodě Andrea Lipovská. 

Zevnitř pavilonu u některých východů na nezkolaudované únikové schodiště chybí kliky. „Problém je, že ke schodišti nemáme dokument požárně bezpečnostního řešení, který bychom předem odsouhlasili. Bez něj nemůžeme pustit stavbu do užívání,“ uvedla mluvčí HZS Královéhradeckého kraje Martina Götzová.

„Přece jenom to není kolaudace rodinného domu, tudíž se dá předpokládat, že nějaké řekněme třeba i štrapáce se tam s tím mohou objevit, nicméně my se je snažíme řešit,“ dodal krajský radní Řehoř.

Stavební úřad vydá kolaudaci nové náchodské nemocnice zřejmě ve čtvrtek. Schodiště se bude kolaudovat samostatně.