Schránky se symbolem Svatojakubské cesty najdou poutníci i mezi Brnem a Mikulovem

Budky pro poutníky na jihu Moravy (zdroj: ČT24)

Na trase Svatojakubské cesty z Brna do Mikulova najdou poutníci a turisté poutnické budky. Lidé z Centrály cestovního ruchu tím chtějí podpořit turismus v kraji. Dřevěné schránky jsou ve více než dvaceti obcích a obsahují například razítko nebo mechanický sčítač, který poskytne hrubý odhad, kolik lidí se na trasu vydalo. Projekt pokryly evropské dotace.

Poutník Roman Klecker má za sebou cestu z Řípu do Říma nebo z Brna do Santiaga de Compostela. Na svých výpravách do zahraničí si všiml poutních budek a rozhodl se je umístit i na jihomoravské části Svatojakubské cesty. Ta vede mimo jiné přes Brno do Mikulova a ročně láká tisíce turistů.

Právě poutní turismus je podle Centrály cestovního ruchu za posledních dvacet let na vzestupu. „Přes jižní Moravu vede jedna z těch cest, které vedou společně s ostatními Svatojakubskými cestami až do španělského Santiaga de Compostela,“ řekla ředitelka Centrály cestovního ruchu jižní Morava Pavla Pelánová.

Razítka, počitadlo a informace o ubytování

Dřevěné budky najdou poutníci ve více než dvaceti různých obcích, například u kapličky v Holasicích. Nebo u kostela ve Vojkovicích. „Hlavní věcí v té poutnické budce je razítko. To poutníci sbírají do svých poutnických pasů. Pak je tu třeba i brožura, kde jsou informace, kde se dá přespat, kde se poutníci mohou stravovat.“ Popsal Klecker.

Uvnitř budky je i poutnická knížka nebo mechanické počitadlo. „Každý procházející poutník jednou zmáčkne tlačítko a naskočí tam o jedno číslo víc, takže budeme mít hrubý přehled o tom, kolik lidí se na poutní trase vyskytuje,“ řekl poutník. Na žádné dřevěné budce nechybí mušle hřebenatka, symbol Svatojakubské poutě, s názvem obce.

Jihomoravská část Svatojakubské cesty
Zdroj: ČT24