V Brně vyroste nový parkovací dům. Fungovat bude jako P+R parkoviště

V Brně ve Vojtově ulici začne v červnu stavba parkovacího domu. Bude fungovat na principu Park and Ride a nabídne až sto dvacet míst. To je třikrát více, než tam nyní poskytuje parkoviště se závorami. Stavba za téměř 43 milionů korun má být dokončena příští rok v červenci.

Úřad práce, justiční palác, Nemocnice Milosrdných bratří a DRFG aréna jsou vysoce frekventovaná místa v jediné lokalitě, kde dosud chybí adekvátní parkování. Dalších pětačtyřicet stání teď na rok zmizí, aby jich na stejném místě vzniklo třikrát více.

„Stávající parkoviště bude fungovat do konce května, od června bude zavřeno a probíhat stavba, bohužel, že bychom měli možnost po tu dobu vyčlenění dalších čtyřiceti míst, je nereálné,“ vysvětlila primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Zaparkují i auta na plyn a cyklisté

Parkovací dům bude mít čtyři podlaží, výškově bude odpovídat okolní zástavbě. V přízemí se počítá s vyhrazenými místy pro lidi na vozíku či jinak pohybově handicapované nebo pro rodiče s dětmi v kočárku. Na rozdíl od řady jiných garáží zde budou moct zaparkovat také auta na plyn, a to na střeše parkovacího domu.

Místo vybralo město kvůli strategické poloze v blízkosti příjezdových tahů do Brna. Parkoviště bude fungovat na principu Park and Ride a předpoklad je takový, že pro další přepravu budou využívat městskou hromadnou dopravu. Tramvaj jezdí v docházkové vzdálenosti, zastávka je od parkovacího domu sto padesát metrů, blízko je i autobusová zastávka u haly Rondo.

Ceny za parkování zatím stanoveny nejsou. Parkovací dům umožní odstavit i kolo, u stojanů bude pětadvacet míst. Lidé tedy mohou přijet do Brna autem a pokračovat na kole.

Lokality pro parkoviště P+R v Brně
Zdroj: ČT24

V Brně vznikly v posledních deseti letech parkovací domy na okraji historického centra a poté, co byl zaveden systém rezidentního parkování, jsou velmi využívané. Na okraji města, kde by nechávali auta lidé dojíždějící do Brna, však zatím žádné parkovací domy nejsou. Existují pouze dvě P+R parkoviště, a to u Ústředního hřbitova a v bývalém areálu Zetor v Líšni.