Brněnské výzkumné centrum povede ekonom a právník Iványi

Novým ředitelem Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně bude zakladatel Mezinárodní školy Brno a prezident Nizozemsko-české obchodní komory Pavel Iványi. Nahradí Gorazda Stokina, který centrum vedl sedm let od jeho vzniku. Nový ředitel bude mít za úkol centrum restrukturalizovat a připravit ho pro další grantové období.

Ředitel nemocnice Vlastimil Vajdák ke změně v Mezinárodním centru klinického výzkumu (ICRC) řekl, že letos končí grant z Národního fondu udržitelnosti a je jasné, že pro další pětileté období nebude pro centrum v takové výši jako předtím.

„S ohledem na to jsem angažoval do funkce manažera, právníka a ekonoma Pavla Iványiho. Nebude mít lehký úkol. Má k dispozici výsledky externího personálního auditu v centru a návrh na restrukturalizaci. Bude muset navrhnout a nastavit fungování centra v dalším grantovém období tak, aby jeho činnost byla co nejefektivnější,“ řekl Vajdák.

Centrum získalo patenty a koordinovalo výzkumy

„Jsem rád, že se během mého sedmiletého vedení centrum stalo tak úspěšným a že jsem mohl propagovat český výzkum v zahraničí,“ uvedl Gorazd Stokin. Podle něj získalo centrum více než sto grantů, bylo publikováno přes tisíc vědeckých prací, některé z nich v těch nejprestižnějších vědeckých časopisech na světě.

„Byly schváleny tři patenty a další podány. V neposlední řadě jsme vytvořili globální síť spolupráce mezi vědeckými institucemi a univerzitami. Za důležité považuji také to, že centrum koordinovalo řadu klinických studií, které pomohly i pacientům v Brně,“ uvedl Stokin. Do konce roku bude pokračovat jako vedoucí svého výzkumného týmu neurovědy, potom odjede za rodinou do Anglie.

Pavel Iványi se narodil a vyrůstal v Česku, poté žil 27 let v Nizozemsku, kde vystudoval právo na University of Amsterdam a MBA na Erasmus University v Rotterdamu. Od roku 2003 působí znovu v ČR, pracoval jako manažer v několika společnostech. V roce 2008 založil Mezinárodní školu Brno, ve které jako nevýkonný ředitel působí dodnes. Je také prezidentem Nizozemsko-české obchodní komory.