Soud neveřejně poslal firmu Golf Ještěd do konkurzu

Události: Spor o Golf Ještěd (zdroj: ČT24)

Majitelé firmy Golf Ještěd mají pochybnost o postupu soudu, který na firmu v době pandemie vyhlásil konkurz. Vadí jim, že veřejné jednání zrušil kvůli epidemii a následně rozhodl neveřejně bez jejich účasti. Společnost se dostala kvůli aktérům takzvané konkurzní mafie do úpadku poprvé už před 18 lety.

Rodina Aleše Vébra vede léta boj o majetek, který získala v restitucích. O většinu z něj přišla kvůli konkurzu před 18 lety. Konkurz byl ale jako nezákonný zrušený. Teď, když se chystali majetek získat zpět, soud prohlásil další konkurz.

„Napsali, že kvůli pandemii a karanténě soudu se toto jednání odročuje na neurčito. A najednou dva dny nato soud zničehonic v tichosti, tajnosti ten konkurz po 18 letech prohlásil,“ rozhořčil se Vébr.

Soudce Pavel Voseček se hájí, že nepostupoval nestandardně: „Projednání věci bylo veřejné za účasti účastníků řízení, odročeno bylo za účelem pouze vyhlášení závěrečného usnesení.“

V dokumentu, který soudce poslal účastníkům zhruba týden před rozhodnutím, ale popisuje důvod odročení jinak a navíc mluví o tom, že na další jednání účastníky pozve. „Důvodem je nařízení karantény. V ostatním zůstává předvolání k jednání v platnosti. K nově nařízenému jednání budete předvolán,“ stojí ve vyrozumění soudu.

Dovolená

„Poprvé jsme přišli o majetek v rámci násilné kolektivizace v 50. letech a později na začátku tohoto tisíciletí v důsledku působení takzvané konkurzní mafie,“ říká Vébr.

Konkurzní správce už zrušeného původního konkurzu Daniel Thonat totiž policii přiznal, že měl nadstandardní vztah s konkurzní soudkyní Renatou Zlámalovou. „Šel jsem za ní na soudu a řekl jí, jestli neuvažuje o nějaké dovolené, že bych se jí chtěl revanšovat. Ona si vybrala zájezd do Londýna do nějakého luxusního hotelu,“ stojí v Thonatově výpovědi policii z 11. dubna 2005.

Soudkyně Zlámalová na dotaz, zda ji nemrzí zpětně, že si nechávala zprostředkovávat zájezd, odpověděla: „To víte, že mě to mrzí, protože jsem předpokládala, že pan doktor Thonat je slušný člověk.“

Soud, který tímto usnesením firmu znovu poslal do konkurzu, zároveň vyzývá věřitele, aby se do řízení přihlásili. Celé rozhodnutí ale není pravomocené. Majitelé firmy Golf Ještěd se proti němu odvolali k vrchnímu soudu.