V Brně vymýšlejí bezpečné „zahrádky“. Mají pomoci restauracím bez lidí i firmám bez práce

Události: V Brně představili prototypy stolků pro bezpečné venkovní posezení (zdroj: ČT24)

S návrhem na pomoc zavřeným restauracím a kavárnám přišla brněnská iniciativa Gastro žije! V Brně tento týden představila prototyp posezení, které by mělo umožnit jíst venku a zároveň dodržovat nařízení vlády. Autoři by rádi pro tento projekt získali podporu od státu i města. Pomohl by navíc podle nich i firmám, které nemají momentálně zakázky a chtěly by se zapojit do výroby.

Třímístné stolky jsou napevno spojeny se sedátky. „Aby byly nepohyblivé a aby si lidé nemohli přesunovat jiné židličky a tak se více sdružovat,“ vysvětluje architekt a spoluautor nápadu Václav Kocián.

Kolem posezení by navíc byla vytvořena „zahrádka“ vyznačující bezpečnou zónu podle pravidel stanovených vládou. K jejímu vytyčení postačila při představení prototypu žlutá izolepa nalepená na dlažbě – plná čára znamená neprocházet, přerušovaná naopak signalizuje průchod, podobně jako na silnici.

Více práce pro restaurace i pro firmy

Tvůrci nápadu počítají s tím, že by si lidé jídlo a pití vyzvedli u okénka, bezkontaktně zaplatili a potom už si oběd bez roušek snědli u snadno dezinfikovatelného stolku. Posezení je vytvořeno ze svařované ocelové konstrukce, povrch stolku by mohl být i měděný, protože na měděném povrchu viry nepřežijí.

„Uvidíme, jak bychom v reálu zvládali, aby se neshlukovali více než dva lidi. To by asi bylo v naší kompetenci, jinak bychom tento podnikatelský plán museli velmi rychle zabalit,“ komentuje nápad majitele jedné z brněnských restaurací Ondřej Pilát. 

Iniciativa Gastro žije! věří, že projekt by pomohl nejen uzavřeným restauracím, ale dodal by také alespoň malé zakázky firmám bez práce. Teď by mohly vyrábět stoly. S výrobci, kteří by byli schopni dodat stovky stolků týdně, už je iniciativa v kontaktu. Oslovit chce ale i další firmy.

Ministr zdravotnictví: Určitě se na to podíváme

„Budu prosazovat, aby město takovýmto způsobem vyšlo vstříc po rozvolnění pravidel, umožnilo oživení gastronomie a kavárnictví,“ oslovil už projekt náměstka brněnské primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL).

Ani ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) nevylučuje, že by bylo možné gastro zóny realizovat. „Určitě se na to podíváme. Pokud vím, nebude to uzavřený prostor, budou tam rozestupy mezi lidmi, pak si dokážu představit, že to je jedno z řešení,“ připustil.

Prototyp stolků od iniciativy Gastro žije!
Zdroj: Monika Hlaváčová/ČTK

Kdo to zaplatí?

Stát a města by se měly zapojit i finančně – autoři argumentují tím, že instalace bezpečných gastro zón umožní otevření podniků a ty tak nebudou potřebovat státní podporu a jejich propuštění zaměstnanci podporu v nezaměstnanosti.

Náklady na pořízení jednoho gastro místa se podle spoluautora nápadu Petra Kadlece vejdou do 10 tisíc korun. Veřejný prostor by pak podle představitelů iniciativy měla města poskytnout po dobu trvajících opatření zdarma.