Ostrava i Olomouc chtějí pomoct podnikatelům, odpustí nájem nebo poskytnou peníze

Města v Olomouckém i Moravskoslezském kraji se snaží zmírnit dopady pandemie koronaviru na podnikatele. Živnostníkům se snaží finačně pomoci, například v Olomouci podnikatelům prominou nájemné až do konce června, Ostrava chystá i dotace. Uzavření některých provozoven nařídila vláda od 14. března. Mimo provoz jsou například restaurace, kadeřnictví či obchody s oblečením. Otevřeno mohou mít potraviny, lékárny, drogerie nebo galanterie.

Podnikatelé z Olomouce, kteří jsou v komerčním nájmu města, nebudou muset až do konce června platit žádný nájem, nejde tak pouze o odklad plateb. Město podnikatelům promine nájemné za období od 1. dubna do 30. června, jde o částku ve výši téměř tří milionů korun.

Prominutí nájmů se týká padesáti nájemců, z toho třicet případů podléhá schválení zastupitelstva. „Věříme, že půjdeme dobrým příkladem a provozovnám, které nemohou fungovat, pomohou i ostatní vlastníci,“ řekl náměstek primátora Matouš Pelikán (KDU-ČSL).

Prominutí nájmu vedení města doporučilo i dalším pronajímatelům. Radní zároveň přijali doporučení ředitelům příspěvkových organizací a městských společností, aby postupovali vůči nájemcům prostor v objektech jimi vlastněných či spravovaných stejným způsobem.

Nechceme, aby město podnikatelsky skomíralo. Podnikatelé mají výpadky v tržbách, ale náklady jim běží dál.
Mirek Žbánek
primátor Olomouce

Město nebude vybírat ani školkovné

Město chce prominout platby i rodičům, nebude vybírat školkovné a úhrady za školní družinu v základních školách a jeslích. Zrušení poplatků v zařízeních zřizovaných městem platí s účinností ode dne jejich uzavření.

„Platby za měsíc březen budou rodičům dětí vraceny v poměrné části,“ uvedl náměstek primátora pro školství Karel Konečný (ANO). Školní družiny se zavřely 11. března na základě vydaného mimořádného opatření vlády, školky město jako zřizovatel uzavřelo 17. března a jesle ukončily provoz o den později.

Ostrava poskytne i rychou finanční injekci

Živnostníkům, kteří podnikají v provozovnách ve vlastnictví města, chce pomoci i Ostrava. Podnikatelé budou mít prodlouženou splatnost nájmu za březen a duben, a to o tři měsíce. Ke stejnému rozhodnutí město vyzvalo i městské obvody a městské společnosti. 

„Nájemce v prostorách města informujeme o možnosti zaslat žádost o prominutí části či celého nájmu za dobu uzavření prostoru. Rozhodovat se bude průběžně dle došlých žádostí. Zároveň sbíráme data od městských obvodů a rádi bychom se na shodném postupu prominutí nájmu domluvili i s nimi,“ řekla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (ANO).

Podnikatelům by měla pomoci i okamžitá finanční výpomoc do výše dvaceti tisíc korun. Na peníze mají nárok menší živnostníci s obratem do šesti milionů korun ročně, kteří se kvůli přerušení provozu dostávají do stavu hmotné nouze. „Výše maximální podpory je daná kompetencí Rady města Ostravy, která nemůže o vyšší sumě takto rychle rozhodnout,“ upozornila mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

První pomoc zamíří k živnostníkům ve středu

Bajgarová v úterý uvedla, že první dotace město rozdělí už ve středu. „Právě dnes rada schválila finanční dary, které budou během středy odeslány na účet 41 podnikatelů, jejichž žádosti jsme v minulém týdnu obdrželi,“ řekla. Rada projednala celkem 44 žádostí, tři kvůli nesplnění podmínek vyřadila. Podle Bajgarové se počet žadatelů postupně zvyšuje. 

„Rovněž jsme museli dodatečně reagovat na dnešní rozhodnutí vlády o odpuštění záloh na zdravotním a sociálním pojištění. Těm podnikatelům, kteří ve svých žádostech specifikovali, že dar bude sloužit právě na úhradu tohoto pojistného, musíme dar o danou sumu krátit,“ dodala.

Další peníze mají jít na platy nebo energie

Ostrava už připravuje i dotační program na zmírnění ztrát. Dotace do výše sto tisíc korun by byla také určena pro živnotníky s obratem do šesti milionů korun. Dotaci by bylo možné využít například na úhrady nájmu, mezd zaměstnanců, zákonných odvodů, nákladů na energie a podobně.

O novém dotačním programu by se mohlo jednat na dubnovém zasedání zastupitelstva. Podle primátora Tomáše Macury (ANO) je město na pomoc připraveno uvolnit řádově desítky milionů korun.