Socha Věry Špinarové je na prodej. Za kritizovanou plastiku chce radnice v Ostravě aspoň 680 tisíc

Sochu Věry Špinarové, kterou kritizují někteří Ostravané i odborníci, město prodá v aukci. Po zhruba ročním vyjednávání s prodejem souhlasil autor plastiky David Moješčík. Jeho podmínkou však bylo, aby socha Špinarové nesloužila marketingovým účelům a také aby nebyla poškozena. Centrální městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz chce za sochu 680 tisíc korun, právě tolik za dílo autorovi zaplatil.

Sochu Věry Špinarové odhalila radnice v Husově sadu v centru Ostravy na podzim 2018, zhruba rok a půl po smrti české zpěvačky. Její socha však už od začátku budila emoce a odstranění sochy považoval syn Špinarové Adam Pavlík i nové vedení radnice. 

Plastika se stala také terčem různých vtipů například na sociálních sítích. Lidé sochu známé zpěvačky přirovnávali například k herci Milanu Šteindlerovi nebo herečce Janě Hlaváčové. Odborníkům pak vadilo zejména to, že socha vznikla bez předchozí soutěže. 

Autor: Musel jsem ustoupit tlaku politiků

Zhruba rok vedení městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz jednalo s Davidem Moješčíkem o tom, že by chtělo sochu prodat v aukci, což autor původně odmítal. Vedení radnice teď oznámilo, že se se sochařem domluvilo. „Socha půjde do aukce,“ potvrdil radní Lukáš Jansa (Piráti).

Já jsem musel ustoupit tomu tlaku ze strany města, kdy vlastně zástupci města mi tady vytvářeli takový psychologický tlak.
David Moješčík
autor sochy Věry Špinarové

Centrální městský obvod v Ostravě ale na prodeji sochy možná nevydělá. V dražbě by ji chtěl prodat minimálně za částku 680 tisíc korun, což je stejná suma, za kterou sochu koupil. Pokud se však dílo neprodá, jsou radní ochotni jít s vyvolávací cenou dolů.  

Socha Věry Špinarové stojí na okraji Husova sadu v centru Ostravy. Pravidelně se u bronzové plastiky objevují květiny a lidé si sochu rádi fotografují. Podle redaktora ČT Tomáše Indreie by mohla socha zmizet už na jaře, ovšem jenom za předpokladu, že ji někdo koupí. 

I když Moješčík s prodejem sochy souhlasil, přál by si, aby na místě zůstala. „Mě zajímají reakce lidí, zajímá mě, jak to lidé vnímají. Na druhou stranu, ať je ta reakce, jaká je, tak je důležité, že je nějaká, protože to dílo mělo být interaktivní,“ uvedl autor. 

Sochu Janáčka město neprodá, možná se ale přestěhuje

David Moješčík je také autorem sochy Leoše Janáčka na Jiráskově náměstí. Tuto sochu sice radnice neplánuje prodat, ale zvažuje, že ji přemístí. Místo by mohla najít v areálu Městské nemocnice, kde skladatel zemřel. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Vedení radnice Moravské Ostravy a Přívozu chce po této zkušenosti, kdy na vytvoření sochy nebylo vypsáno výběrové řízení, podobným problémům v budoucnu předejít. „Budeme chtít v těchto případech realizovat takzvané architektonicko-designové soutěže, pokud se bude umísťovat jakékoliv umění ve veřejném prostoru,“ doplnil Jansa.