Stavba obchvatu Svitav je na obzoru, začal archeologický průzkum

Události v regionech: Dílo za více než 800 milionů korun má ulevit městu od tranzitní dopravy (zdroj: ČT24)

Východně od Svitav začal záchranný archeologický výzkum. Předchází stavbě obchvatu, který z města odvede auta směřující z východních Čech do Brna. Svitavští se v poslední době potýkají se silným provozem i přes noc. Změní se to však nejdříve za tři roky, kdy by měl být obchvat hotový.

Svitavami procházejí dvě vytížené státní silnice a městem dnes projíždí takřka každý, kdo se chce dostat z východní části Čech – třeba Náchoda, Lanškrouna nebo Litomyšle – do Brna. Zároveň městem prochází spojnice Havlíčkobrodska s Olomoucí. Centrem tak denně projede šestnáct tisíc aut.

„Poslední dobou se trápíme s nákladními vozy Metransu z České Třebové, které v noci projíždějí Svitavami a výrazně komunikaci zatěžují,“ poznamenal starosta David Šimek (Nestraníci).

Aby se auta ze všech směrů nesetkávala uprostřed města, volali místní již léta po obchvatu. Jeho stavby by se měli dočkat napřesrok, ovšem první buldozer se východně od Svitav objevil již nyní – začal archeologický průzkum.

Pět pozemků k výkupu

Silničářům před zahájením stavby jako takové zbývá vybrat zhotovitele a také vykoupit poslední pozemky.  „Podařilo se nám získat téměř všechny pozemky. Zbylých pět pozemků je v jednání,“ upřesnil ředitel pardubického závodu Ředitelství silnic a dálnic Bohumil Vebr.

Dosud šel výkup hladce, pomohla tomu plánovaná trasa nové silnice, která má vést podél železniční tratě územím, kde nejsou žádné obytné domy, pouze zahrádky. „Pokud by měl někdo z vlastníků zájem mít nově pozemek v blízkosti nebo v jiné zahrádkářské kolonii, tak jsme na to byli připraveni,“ ujistil svitavský místostarosta Pavel Čížek (ODS).

Stavba obchvatu má začít v příštím roce. Od stávající silnice I/43 se odpojí u železničního podjezdu v Hradci nad Svitavou, povede nejprve podél trati, od ní se poté vzdálí, aby z východu obešla průmyslovou zónu u svitavského nádraží.

Na starou silnici se napojí v křižovatce se silnicí I/35 nedaleko železniční zastávky Lačnov. V budoucnu by měl obchvat sloužit také jako přivaděč k dálnici D35. Její úseky poblíž Svitav se ale začnou stavět až po roce 2022, kdy by měl být obchvat města již hotový.