Celníci zadrželi šest lidí z Brněnska. Pašovali drogy v domácích pekárnách

Šest lidí podezřelých z obchodování s drogami zadrželi celníci na jihu Moravy, pět z nich už bylo obviněno z trestného činu. Zajistili více než deset kilogramů návykových látek a desetitisíce tablet extáze. Obviněným hrozí v případě uznání viny u soudu až 18 let vězení.

Případ na začátku dubna odstartoval nález dvou podezřelých zásilek na poště v Praze směřujících do Spojených států. Balíky obsahovaly domácí pekárny, ve kterých byly ukryty více než čtyři kilogramy látky MDMA ve formě krystalů, jež se používá pro výrobu tablet extáze.

Celníci vypátrali člověka, který ji odeslal, poté postupně identifikovali šest lidí podezřelých z toho, že se na nelegálním dovozu, vývozu a distribuci návykových látek podílejí. Zjistili také, že jako distribuční sklady skupině sloužily dvě garáže v Brně. Hlavní organizátor i ostatní členové skupiny pocházeli z Brněnska.

„Bylo zadrženo šest osob ve věku blízkém věku mladistvých, pěti z nich již bylo sděleno obvinění z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy,“ uvedla mluvčí jihomoravské celní správy Lada Temňáková.

Obchodovali s extází, MDMA, metamfetaminem, LSD i kokainem

V polovině září celníci provedli několik domovních prohlídek a prohlídky jiných prostor v Brně i mimo město. Zajistili při nich přibližně 30 tisíc tablet extáze, 12 kilogramů MDMA ve formě krystalů, také dva a půl kilogramu kokainu, 195 gramů metamfetaminu a 850 dávek LSD.

Zajistili téměř půl milionu korun a dalších asi 1300 eur (asi 33 tisíc korun) v hotovosti, dva osobní vozy, mobilní telefony, výpočetní techniku a řadu listinných a jiných důkazů.

„Při vyšetřování celníci spolupracovali také s DEA, což je jeden z federálních policejních orgánů Spojených států amerických, který se zabývá bojem proti pašování a distribuci drog. Řada zásilek odesílaných z různých pošt v republice, ale i z nedalekého příhraničí sousedních států směřovala právě do USA, některé i do Austrálie,“ uvedla Temňáková.

V případě, že budou podezřelí uznáni vinnými, hrozí jim trest odnětí svobody v rozsahu deset až 18 let nebo propadnutí majetku.