Petici „Za záchranu Stalina“ podepsalo téměř 18 tisíc lidí

Téměř 18 tisíc lidí podepsalo petici za zachování prostoru u bývalého Stalinova pomníku a jeho okolí. ČT to potvrdil zástupce petičního výboru Jiří Herman, který v úterý dokumenty předal pražskému magistrátu. Iniciátoři petice chtějí zamezit tomu, aby na místě vznikla jakákoliv stálá instituce.

„K tištěné verzi připojilo svoje údaje a podpis 2490 fyzických osob. Kromě tištěné verze byla vytvořená i internetová petice v českém i anglickém jazyce. Tuto verzi podepsalo k dnešnímu dni celkem 15 366 lidí,“ uvedl zástupce petičního výboru Jiří Herman. Kromě něj jsou jeho členy třeba DJ a producent Jakub Strach alias NobodyListen nebo skateboardista Petr Humpl.

Magistrát hlavního města Prahy přijetí petice potvrdil. „Zabývat se jí samozřejmě budeme, v nejbližších dnech bude postoupena kontrolnímu výboru a dále by měla být projednána na Zastupitelstvu hl. m. Prahy, konkrétní termín však v tuto chvíli neznáme,“ řekl ČT mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník.

Ve hře je muzeum

Podpisy začali iniciátoři petice sbírat 22. září na akci s názvem „Za záchranu Stalina“, která se konala přímo na Letné. „Lokalita pražského Stalina je celosvětově známá jako místo s jedním z nejhezčích výhledů na Prahu, jako místo pro zábavu i odpočinek a jako legendární místo pro skateboarding. Nechceme, aby toto místo a jeho jedinečné genius loci bylo zničeno výstavbou či jakoukoliv zásadní přeměnou,“ stojí v petici. V souvislosti s tímto místem se mluví například o vytvoření Muzea paměti 20. století.