Kvůli poškození zdraví novorozeněte dostali lékaři v Pardubicích výtky

Studio Hradec Králové: Pokračování kauzy malé Leontýny (zdroj: ČT24)

Lékaři a primář novorozeneckého oddělení Pardubické nemocnice dostali výtky kvůli trvalému poškození zdraví dítěte. Zřejmě zanedbali péči, děvčátko narozené v červnu nedostalo včas antibiotika a ponese si trvalé následky. Při interním prověření případu nemocnice dospěla k tomu, že mohl nastat nesoulad mezi doporučeným a realizovaným odborným postupem, řekla oblastní ředitelka pro zdravotní služby Pardubické a Chrudimské nemocnice Štěpánka Fraňková.

„Dotčeným lékařům byl vytčen možný nesoulad, primáři byl vytčen management celé události,“ uvedla Fraňková. Primář nenahlásil celou událost jako nežádoucí a neinformoval o ní vedení Pardubické nemocnice. Ta nyní čeká na výsledky znaleckých posudků. 

Nemocnice neprovedla u novorozence včas odběr krve a všechny potřebné testy. Kvůli tomu se u dítěte rozvinula sepse a nastalo krvácení do mozku. Nemocnice chybu připustila a na žádost rodiny jí vydala zdravotnickou dokumentaci případu. Věcí se bude zabývat i policie kvůli možnému zanedbání péče.

Události: Pardubická nemocnice udělila výtku svým zdravotníkům (zdroj: ČT24)

Ženu, které se děvče narodilo, před porodem odmítly přijmout nemocnice v Rychnově nad Kněžnou a Hradci Králové. Podle společnosti Nemocnice Pardubického kraje by ke zdravotním komplikacím nemuselo dojít v případě normálního transportu a včasného podání antibiotik před porodem. Žena trpěla streptokokovou infekcí, která se přenesla i na dítě.

Potíže pardubické nemocnice

Nejde o první problém, který se Pardubické nemocnice týká. Letos na jaře vyšlo díky dokumentu z cyklu České televize Infiltrace najevo, že v roce 2017 její personál reagoval příliš pomalu, když začal osmiletý chlapec na nemocniční chodbě krvácet. Hoch skončil ve stavu bdělého kómatu.

Rodina požaduje po nemocnici 22 milionů korun, zdravotnické zařízení jí nabídlo šest milionů jako zálohu, což akceptovala. Obviněni jsou i lékařka a dvě zdravotní sestry z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Podle Martina Netolického (ČSSD), hejtmana Pardubického kraje, který je zřizovatelem nemocnice, bude chtít samospráva vědět, co se v zařízení děje. „Chceme vědět, co se stalo za poslední měsíce od června tohoto roku. A pochopitelně, jestli není problém v některých odděleních, pokud jde o personální stránku,“ uvedl.