Tygří mláďata ve zlínské zoo se poprvé vydala do volného výběhu. V září budou mít křtiny

Návštěvníci zlínské zoo už mohou ve venkovním výběhu sledovat tři mláďata tygrů ussurijských, která se narodila 10. června. Dvě samičky a jeden samec dosud zůstávali v chovatelském zázemí. Ve Zlíně budou moci návštěvníci mladé tygry obdivovat zhruba rok, pak komise rozhodne, do které zoologické zahrady poputují.

Mláďata váží zhruba deset kilogramů, všechna podle chovatelů prospívají dobře. V uplynulých týdnech absolvovali malí tygři povinné odčervení a vakcinaci. „Jinak do jejich života nijak nezasahujeme a sledujeme jenom, jak vypadají. Vzhledem k tomu, že vypadají skvěle, tak jsou ve skvělé kondici,“ řekl hlavní zoolog zahrady Kamil Čihák.

Otce mláďat si zoo půjčila v Estonsku

Ve výběhu jsou mláďata k vidění i se svou matkou, patnáctiletou samicí Tanjou. Otec mláďat, osmiletý samec Boatsman, kterého má zahrada zapůjčeného ze zoo v estonském Tallinnu, je umístěný v zázemí. „Jsou to zvířata, která nežijí v párech. Samice i samec jsou geneticky cenní, máme jeden z nejlepších párů, který v Evropě je. Potřebujeme geneticky variabilní populaci,“ vysvětlil zoolog.

Bez komentáře: Tygří mláďata ve výběhu (zdroj: ČT24)

Mláďata se nadále živí především mateřským mlékem, začínají už také ochutnávat maso, kterým chovatelé krmí jejich matku. Ve zlínské zoo zůstanou mladí tygři zhruba rok. „Pak se začne jednat o tom, kde je umístit. Komise, která se chovem tygrů zabývá, vydá určitá doporučení, vzhledem ke genetice, a podle toho se rozhodneme, do které zoologické zahrady půjdou,“ doplnil Kamil Čihák.

Kmotrem mláďat bude herec Miroslav Krobot

Tygřata prozatím nemají jména. Změní se to v sobotu 7. září ve 14:00, na kdy zahrada připravila přímo u výběhu jejich křtiny. „Kmotrem mláďat bude herec a režisér Miroslav Krobot, který jim vybere i jména,“ uvedla mluvčí zlínské zoo Romana Bujáčková.

Tygr ussurijský je jednou z nejvzácnějších kočkovitých šelem. Především kvůli pytláctví je ve volné přírodě na pokraji vyhubení. Obývá už jen zlomek svého původního teritoria na Dálném východě, v Severní Koreji a na severu Číny. Populace tygrů ussurijských žijících v zajetí, která nyní podle Čiháka činí na celém světě zhruba 550 jedinců, výrazně převyšuje počet zvířat žijících ve volné přírodě.

Tygr ussurijský
Zdroj: ČTK/Ondřej Záruba

Tygři ussurijští se ve zlínské zoo poprvé objevili v roce 1968. V 80. letech se podařilo odchovat osm mláďat, novodobá historie chovu začala v roce 2004 s příchodem Tanji ze zoo v ruském Čeljabinsku. Jejím předchozím partnerem byl od roku 2012 do roku 2017 samec Joseph z německé zahrady Eberswalde. Jejich první dvě mláďata se narodila v září 2012, další tři pak na podzim roku 2015.